Videospeler inladen...

Indiase boeren bestormen het Rode Fort in de hoofdstad Delhi, net na grote parade voor de nationale feestdag

In India zijn tienduizenden boeren met tractoren de hoofdstad New Delhi binnengereden. Ze hebben er het befaamde Rode Fort bestormd en er hun vlaggen gehesen. Ook elders is het tot rellen gekomen. Vandaag is het nationale feestdag in India en dan vindt er normaal gezien een grote parade met duizenden militairen plaats. Premier Narendra Modi moet officieel de vlag hijsen boven het Rode Fort, maar het is niet duidelijk of dat nu nog kan.

Al maanden protesteren duizenden boeren en hun families in en nabij Delhi uit onvrede met enkele nieuwe wetten van de regering waarvan ze denken dat die hun inkomen op de helling zullen zetten. 

Vandaag heeft dat protest een nieuw hoogtepunt bereikt. Vanmorgen kon de -zij het door de coronacrisis afgeslankte- nationale militaire parade in Delhi nog wel plaatsvinden, maar daarna trokken kolonnes van tienduizenden boeren met tractoren vanuit verschillende richtingen het hoofdstedelijk gewest binnen. Dat was toegelaten na een akkoord met de lokale overheid, maar al snel liep de situatie uit de hand. (Bekijk hier de beelden van de protesterende boeren en lees verder onder de video ).

Videospeler inladen...
Duizenden boeren vlak voor een van de poorten van het Rode Fort in Delhi.

Honderden boeren hebben het bekende Rode Fort in Delhi bestormd en er hun vlaggen en die van de sikh-religie gehesen op de koepels en op de poorten. Veel van het boerenprotest wordt geleid door sikhs. De politie heeft daarna de boeren kunnen wegjagen uit het fort. Ook elders in de stad is het tot incidenten gekomen met de politie en werden politiewegblokkades doorbroken door tractoren. Volgens de boeren is een van hen doodgeschoten door de politie, maar die ontkent dat. De politie heeft wel de bewaking verscherpt aan het parlementsgebouw en de residenties van de president en de belangrijkste regeringsgebouwen.

De leiders van de boeren roepen op om geen geweld te gebruiken. Ook oppositieleider Rahul Gandhi, topman van de Congrespartij, vraagt om te stoppen met geweld. Gandhi eist wel dat de omstreden landbouwwetten van de regering-Modi worden ingetrokken.

"Lal Qila" of het Rode Fort werd begin de 17e eeuw gebouwd door de Moghul-keizer Shah Jahan, die later ook de Taj Mahal in Agra liet bouwen. Het fort was lange tijd de residentie van de heersers, staat in Delhi symbool voor de macht en is door de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, uitgeroepen tot werelderfgoed. Elk jaar hijst de premier hier officieel de Indiase vlag op de nationale feestdag en die is vandaag op 26 januari. 

Die feestdag herdenkt het in werking treden van de grondwet die India op 26 januari 1950 omvormde tot een democratische republiek. De drie jaren voordien was het onafhankelijke India nog een land met de Britse koning George VI als staatshoofd. Dat veranderde dus op Republic Day. Jaarlijks wordt dat gevierd met een grote militaire parade, waar behalve modern wapentuig ook cohorten met kamelen en olifanten aan deelnemen.

Lees verder onder de foto.

Kamelenkorpsen zijn elk jaar aanwezig op de grote parade voor Republic Day in Delhi.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Waarom zijn die boeren boos?

Het protest van de boeren brak in september uit nadat de regering van de conservatieve premier Narendra Modi de wetgeving op de landbouw had gewijzigd. Met drie wetten wou Modi de gereguleerde landbouw in India liberaliseren en investeringen stimuleren. Boeren zouden meer vrijheid krijgen om hun producten rechtstreeks te verkopen. 

De meeste boeren zien dat evenwel anders. Zij vrezen dat ze niet langer een aantal basisproducten zoals rijst en graan tegen door de overheid gegarandeerde minimumprijzen kunnen verkopen en in een vrije markt in een zwakke positie zouden staan tegenover grote distributieketens. Het protest komt vooral uit de "broodmand" van India, de noordelijke deelstaten Punjab, Haryana en verder stroomafwaarts in de Gangesvallei. 

Zowat de helft van de 1,3 miljard inwoners van India werkt in de landbouw. Meer dan 80 procent daarvan zijn kleine boeren die met moeite rondkomen en vaak diep in de schulden zitten. Nochtans is die sector erg belangrijk om de grote bevolking te voeden. De regulering van de landbouw en gegarandeerde prijzen voor een aantal producten zijn in de jaren 60 net ingevoerd om hongersnoden uit te bannen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen