Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft ontslag van zijn regering ingediend, wat nu?

In Italië heeft premier Giuseppe Conte het ontslag van zijn regering aangeboden aan president Sergio Mattarella. Die houdt het ontslag in beraad. De president zal vanaf morgen consultaties houden om te zien of er nog een meerderheid te vinden is. Mogelijk krijgt Conte een mandaat om een nieuwe regering te vormen. De val van de regering komt in volle coronacrisis en in de economische crisis die daar het gevolg van is.

Premier Conte had geen meerderheid meer nadat eerder de kleine partij Italia Viva van ex-premier Matteo Renzi de steun aan de regering had ingetrokken. Conte overleefde nog wel een vertrouwensstemming in Kamer en Senaat, en het zag er even naar uit dat zijn regering een doorstart kon maken dankzij wat steun van liberale of centrumpartijen.

Dat is blijkbaar niet gelukt. Na een laatste kabinetsraad vanochtend heeft Conte dan het ontslag van de regering aangeboden aan president Mattarella. Die zal nu consultaties houden met de leiders van de belangrijkste partijen om te kijken hoe de crisis opgelost kan worden.

Het is niet uitgesloten dat Conte alsnog een nieuwe regering op de been kan brengen met dezelfde partijen, maar dan aangevuld met enkele politici of partijen uit het centrum. Het is wel de vraag of die dan voldoende slagkracht heeft om de nieuwe coronacrisis in Italië aan te pakken. Verkiezingen is ook een optie, maar dan is er hetzelfde probleem met een ontslagnemende regering. In Italië zijn nu al 85.000 mensen overleden aan de epidemie.

De partijloze technocraat Giuseppe Conte is premier sinds 2018 en het is al zijn tweede regering. De eerste coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega liep na iets meer dan een jaar al op de klippen. Conte kon het niet vinden met Lega-leider Matteo Salvini. 

Daarop vormde Conte een nieuwe regering met de Vijfsterrenbeweging, de centrumlinkse PD en wat kleinere partijtjes, waaronder de Italia Viva van Matteo Renzi. Die laatste heeft Conte echter de rug toegekeerd na een dispuut over de manier waarop de premier de economische crisis in Italië wou aanpakken, meer bepaald het spenderen van de 200 miljard euro die Italië daartoe van de Europese Unie krijgt.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen