Jongeman gooit molotovcocktail naar huis van oud-burgemeester Maasmechelen, minderjarige verdachte opgepakt

In Maasmechelen heeft een jongeman maandagavond een molotovcocktail in de richting van het huis van de voormalige burgemeester George Lenssen (Open VLD) gegooid. Vanavond is daarvoor een verdachte opgepakt, een minderjarige. Gisteren raakte al bekend dat een groep jongeren uit Maasmechelen zaterdag in opstand wil komen tegen de strenge coronamaatregelen, net zoals in Nederland de afgelopen dagen. 

In een video over het incident roept de jongeman "Allez Maasmechelen,  we gaan beginnen" en dan gooit hij de molotovcocktail in de richting van het huis van voormalig burgemeester Georges Lenssen.

Gisteren raakte al bekend dat een groep jongeren uit Maasmechelen zaterdag in opstand wil komen tegen de strenge coronamaatregelen, net zoals in Nederland de afgelopen dagen. De politie heeft die jongeren al opgespoord, zegt burgemeester Raf Terwingen (CD&V): "De politie zal in gesprek gaan met die jongeren en met hun ouders. We willen hen op andere gedachten brengen." 

Ook in Genk en andere Vlaamse steden circuleren dergelijke oproepen op sociale media. Eén minderjarige is opgepakt en moet voor de jeugdrechter in Hasselt verschijnen, zo maakte het parket van Limburg vandaag bekend.

(Lees verder onder de foto:)

"Ik was thuis toen de molotovcocktail gegooid werd, maar ik heb er zelf niets van gemerkt", vertelt Lenssen zelf. "Ik heb het geheel achteraf op sociale media vernomen. Gelukkig valt de schade nog mee; het projectiel is op de stoep geland, en heeft een zwarte vlek en glasscherven achtergelaten." Mogelijk heeft de dader zich vergist van burgemeester, aangezien Lenssen zelf niet meer in het bestuur zit. Wel is hij nog voorzitter van de gemeenteraad. "Het zou inderdaad kunnen dat de jongeman het verkeerde huis voor had. Dat zal de politie moeten onderzoeken."

In Nederland liepen de protesten tegen de coronamaatregelen de afgelopen nachten uit de hand, onder meer in Geleen, net over de grens met Maasmechelen. Gisterenavond maakten daar zo'n 100 tot 150 jongeren amok in de binnenstad. Ze staken onder meer vuurwerk af en richtten vernielingen aan. De politie heeft het waterkanon moeten inzetten. Minstens 1 iemand werd opgepakt.

Bekijk hier de toelichting van burgemeester Raf Terwingen in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen