Videospeler inladen...

Zwijgen of de gevangenis in - geen persvrijheid in Egypte na de revolutie: "Angst voor mijn kinderen en mijn team"

Egypte is het land waar het derde hoogste aantal journalisten ter wereld in de gevangenis zit. Nora Younis, hoofdredacteur van één van de drie nog overblijvende onafhankelijke mediaplatformen in Egypte, vreest voor hetzelfde lot. “Ik ben bang om achter de tralies te belanden, net zoals mijn collega's," vertelt ze aan Rudi Vranckx voor de VRT-NWS portretreeks "tien jaar Arabische Lente". 

In onderstaande portretreeks "10 jaar Arabisch Lente" getuigt Nora Younis over haar job als journalist in Egypte. Bekijk hier haar verhaal:

Videospeler inladen...

In 2016 richtte Nora Younis het onafhankelijke online mediaplatform al-Manassa op. Sindsdien is de website al 17 keer offline gehaald. "Wanneer mijn team en ik een straf verhaal brengen of een gevoelig onderwerp behandelen, wordt de website geblokkeerd," aldus Nora. Meer nog, vorig jaar werd ze gearresteerd tijdens een raid op de redactie. Toen ze weer vrijkwam, deed ze vastberaden voort: "Er is hier geen ademruimte, maar ik geef niet op." 

Ik ben bang voor mijn kinderen en mijn team

Nora Younis

Persvrijheid onder druk

Egypte staat momenteel op de 166ste plaats van de 180 landen in de wereld op vlak van persvrijheid. Vandaag worden er ongeveer 30 journalisten gevangen gehouden. Dat is één van de hoogste aantallen ter wereld. Sinds het aantreden van president Sisi in 2014 is het aantal aanvallen op journalisten en media enorm gestegen. Het regime probeert kritische stemmen te intimideren en ze slagen erin om het gehele medialandschap te controleren. 

De repressie wordt ondersteund door wetgeving. Het regime keurde onder meer de Cybercrimewet goed op 18 augustus 2018. Volgens de overheid dient de wet het belang van nationale veiligheid en de strijd tegen terrorisme. Maar in werkelijkheid maakt de wet het makkelijker om websites te blokkeren en mensen te controleren.

Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties is Egypte sinds de revolutie uitgegroeid tot één van de meest repressieve landen ter wereld, waar weinig tot geen ruimte is voor kritische stemmen.

Meest gelezen