Maasmechelse jeugdwerker over coronaprotesten die broeien: "Duidelijk Nederlandse invloed op onze jongeren"

Zowel in Genk als in Maasmechelen circuleren berichten die oproepen tot gewelddadig verzet tegen de coronamaatregelen. Ze zijn duidelijk geïnspireerd op de rellen in Nederland. Al is het maar de vraag of er hier even veel heethoofden zijn die het serieus menen met de oproep. Toch zijn sommige  Limburgse jongeren ontvankelijk voor dit soort boodschappen, zegt jeugdwerker Kristof Hayen in het middagprogramma van Radio 2 Limburg.

Gaat het om jongeren die zich stoerder voordoen dan ze zijn of worden er effectief plannen gemaakt om rel te schoppen in Maasmechelen en Genk? Moeilijk in te schatten zegt jeugdwerker Kristof Hayen: “We weten dat er sinds gisteren zulke berichten rondgaan. Veel jongeren delen ze ook. Maar dat wil daarom niet zeggen dat ze ook allemaal op het afgesproken tijdstip zullen komen opdagen. We kennen ook heel veel jongeren die het allemaal maar niets vinden.”

Over de Maas

Als het regent in Nederland, druppelt het in België zo lijkt het wel. Van beïnvloeding is zeker sprake: “Er zijn Nederlandse jongeren die in Maasmechelen naar school gaan betrokken bij de rellen net over de grens in Stein en Geleen. Dat heeft zeker invloed op het gedrag van onze jongeren. Ze kennen elkaar.”

De situatie is ook erg ontvlambaar door de coronamoeheid en het gebrek aan perspectief. “Jongeren vervelen zich. Er is geen aanbod voor hen, ze kunnen nergens naartoe. Dat is geen vrijgeleide om rel te schoppen, maar het verklaart wel waarom ze ontvankelijk zijn voor zulke boodschappen”, verklaart Kristof Hayen. “Je hebt een aantal jongeren die opkijken naar de gasten die rel schoppen in Nederland. Het is voor hen een manier om status op te bouwen.” 

Ontmijnen

In Nederland beginnen de rellen steevast in de vooravond, en gaan ze door tot na de avondklok. Hier blijft het voorlopig vooral bij plannen en aankondigingen. Ook de jeugdwerkers proberen te situatie mee te ontmijnen, zegt Kristof Hayen. “We proberen vooral te praten met rondhangende jongeren en we stellen hen vragen, in de hoop dat ze zo hun perspectief ook veranderen. We zijn geen agenten, iedereen heeft zijn rol te spelen. Maar oproepen tot geweld is natuurlijk nooit een goede oplossing.”

Dorien Vanderheiden (Parket Limburg): "Wij gaan hier onmiddellijk en streng tegen optreden"

Videospeler inladen...

Meest gelezen