Meer dan 800 vrijwilligers voor vaccinatiecentra Zennevallei: "Meer dan we hadden durven dromen"

Meer dan 800 mensen hebben zich aangemeld als vrijwilliger om aan de slag te gaan in een van de vaccinatiecentra in de Zennevallei. "Het is meer dan we verwacht hadden", klinkt het. Maar een tweede oproep naar vrijwilligers de volgende maanden, zal waarschijnlijk nodig zijn.

"In totaal liepen er 848 aanvragen binnen en dat is enorm veel", zegt Mathias Pierquin van de Eerstelijnszone. "Het is meer dan dat we verwacht hadden, en dat toont ook aan dat mensen in de Zennevallei sterk bereid zijn om ons te komen helpen. 475 mensen meldden zich aan voor een medische of paramedische functie terwijl 383 mensen zich ingeschreven hadden voor een taak in administratie, onthaal of begeleiding."

Een verklaring voor het succes ligt onder meer bij de warme oproep die gelanceerd werd: "Ik denk dat die oproep heel wat enthousiasme teweeg gebracht heeft om zich in te zetten, in wat toch een van de grootste uitdagingen van de eeuw is. Een andere verklaring is dat we met z'n allen terug snakken naar ons normaal leven."

Puzzel

"Ik denk dat we zeker nog een oproep gaan doen in de loop van de volgende maanden" gaat Pierquin verder. "We vaccineren van maart tot en met september, dus we gaan vrijwilligers nodig hebben. We gaan nu onze centra organiseren. De moeilijkheid ligt in het leggen van de puzzel. Vrijwilligers moeten een aantal uren per week beschikbaar kunnen zijn opdat ze werkelijk zouden kunnen helpen. Dus vrijwilligers die slechts een uurtje of twee beschikbaar zijn per week, zullen niet kunnen helpen. Maar gelukkig heeft de grote meerderheid van de vrijwilligers zich wel opgegeven voor meerdere uren.”

Meest gelezen