Copyright 2016, Santiago Iiguez, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Meer jongeren met coronakilo's en tandbederf, arts CLB: "Bezoek aan dokter of tandarts wordt uitgesteld"

Ook kinderen en jongeren zijn sinds het begin van de coronacrisis extra kilo's bijgekomen en ze hebben ook meer last van tandbederf. Dat merken de artsen bij CLB De Wissel, die de leerlingen van alle vrije scholen onderzoeken in Merksem, Ekeren, Berendrecht, Zandvliet en Stabroek.  "Ook mentaal hebben kinderen en jongeren het zwaar", zegt dokter Els Gielis op Radio 2 Antwerpen. 

Els Gielis onderzoekt jaarlijks enkele duizenden kinderen en jongeren, als jeugdarts bij CLB De Wissel.  De laatste tijd merkt ze, net als andere preventieartsen, dat er meer leerlingen last hebben van overgewicht of tandproblemen. "We zien bij kinderen een opmerkelijke toename van coronakilo's en we zien ook meer tandbederf, van de eerste kleuterklas tot achttien jaar. Misschien wordt een bezoekje aan de tandarts uitgesteld, uit angst of omdat tandartsen overbevraagd zijn. Dat kan ik perfect begrijpen, maar we moeten dit mee opvolgen."

Sommige kinderen zeggen me dat ze dit echt niet meer willen, ze missen hobby's en vriendjes

Els Gielis, jeugdarts bij CLB De Wissel

Door corona heeft ook het mentaal welzijn van kinderen en jongeren een flinke knauw gekregen. "Op ons medisch onderzoek proberen we toch ook even te peilen naar of alles goed gaat. Er zijn kinderen die zeggen dat ze het echt niet meer leuk vinden. Kinderen van het zesde leerjaar vertelden me dat ze het niet meer wilden. Sommigen missen hun vriendjes of kunnen hun energie niet meer kwijt in hun hobby's of sport. Ze kunnen dat goed aangeven."

Kindermishandeling

Gielis ziet ook meer gevallen van kindermishandeling. "Tijdens het medisch onderzoek merken we soms dingen op, en als we vragen hoe het met de kinderen gaat, komen er soms verhalen naar boven. Als we dat vaststellen, dan moeten we natuurlijk ingrijpen. Het belangrijkste is om in gesprek te gaan met de ouders. Je moet het verhaal van de leerling bespreken met de ouders. Sommige ouders zitten er compleet onderdoor. Ze hebben geen sociaal vangnet meer, het wordt zwaar voor iedereen."

Belang van preventie

Kinderen en jongeren worden op regelmatige tijdstippen onderzocht door artsen of verpleegkundigen van het CLB. Dat gebeurt in de eerste kleuterklas en in het eerste, vierde en zesde leerjaar en dan in het derde middelbaar. "We zien nu, tijdens een pandemie, hoe belangrijk preventie is", legt Gielis uit. "Voor sommige mensen is dat het enige moment dat een dokter naar hun kind kijkt, omdat ze het niet kunnen betalen of niet bij de dokter geraken. In deze coronatijden moeten artsen niet-dringende onderzoeken soms ook uitstellen. Maar daarom is het zo belangrijk dat de onderzoeken gebeuren bij het CLB op school. Elke euro die je nu spendeert aan preventie, zijn er vijf uitgespaard achteraf."

Meest gelezen