Meteoriet wordt met man en macht gezocht: VUB start zoekactie en deelt folders uit, lokale school zoekt mee

In Gijzegem, bij Aalst, zijn ze vandaag een versnelling hoger geschakeld in de zoektocht naar de meteoriet die daar afgelopen weekend zou neergekomen zijn. Vrije Universiteit Brussel en de Volkssterrenwacht zijn een gerichte zoekactie gestart én gingen van deur tot deur om bewoners aan te sporen om mee te zoeken. Ook het Sint-Vincentius Instituut in Gijzegem is ondertussen in actie geschoten.

"Goeiedag, heeft u toevallig een meteoriet gezien?" Met die vraag gingen studenten en professoren van de VUB vandaag aanbellen bij de inwoners van Gijzegem.  Zoeken naar een meteoriet is als zoeken naar een speld in een hooiberg, maar de Brusselse universiteit wil het toch waarmaken en is een gerichte zoekactie gestart in de velden. "Maar de kans dat we hem zelf vinden is heel klein",  vreest onderzoeker Steven Goderis. "Daarom schakelen we de hulp in van de buurtbewoners, om mee uit te kijken."

De kans is klein dat we de meteoriet zelf vinden. We hebben de buurtbewoners nodig

Steven Goderis, onderzoeker aan VUB

De buurtbewoners die een medewerker van VUB aan de deur krijgen, hebben al meteen heel wat vragen: "Hoe ziet een meteoriet eruit? Hoe groot is dat ongeveer? Wat als ik de meteoriet vind, mag ik hem dan houden?" Goderis beantwoordt vakkundig alle vragen: "Een meteoriet is een zwarte steen dat je kan herkennen aan een glazig laagje aan de buitenkant. De grootste meteoriet die je nu kan vinden, is waarschijnlijk zo groot als een vuist. En de eerlijke vinder is wel degelijk de eigenaar." 

De buurtbewoners krijgen een brochure met alle informatie en beloven mee een oogje in het zeil te houden. "Gewoon in mijn eigen tuin, hoor. Ik ga niet speciaal mijn laarzen aantrekken en in een veld gaan zoeken", lacht iemand.

Elk steentje wordt onderzocht

Ondertussen is ook het Sint-Vincentius Instituut in Gijzegem begonnen met een zoekactie. Een leerkracht van aardrijkskunde, Aleide Van Malderen, was zo enthousiast dat ze de hele school heeft meegekregen om naar het ruimtesteentje te zoeken. Van Malderen werkt daarvoor samen met de sterrenwacht van Grimbergen en de onderzoekers die nu ook in Gijzegem rondlopen. 

De sterrenwacht en de Brusselse universiteit zullen alle stenen onderzoeken waarvan de buurtbewoners of de school vermoeden dat het een meteoriet is.

kasto80

Meest gelezen