"Maak geen selfies meer met apen": schattig, maar levensbedreigend zegt Unie voor Natuurbescherming

Een selfie met een orang-oetan of een chimpansee? Als het van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) afhangt, stoppen we daar nu mee. De richtlijn is vooral bedoeld voor wetenschappers en tv-makers. Zij zouden toeristen op ideeën kunnen brengen en zo de diersoorten nog meer bedreigen.

De gerenomeerde Internationale Unie voor Natuurbescherming publiceerde een aantal richtlijnen over hoe om te gaan met primaten. Want hoe schattig de foto's, beelden of selfies met de apen ook zijn: voor de dieren zijn ze enkel schadelijk. Want omdat ze er zo schattig uitzien, zou het toeristen een fout beeld kunnen geven van hoe ze mogen omgaan met de dieren. Vooral sociale media spelen hierin een cruciale rol.

Primaten met uitsterven bedreigd

In veel landen worden primaten gevangen als een vorm van entertainment voor toeristen. Om ervoor te zorgen dat ze de toeristen niet bijten, worden hun tanden vaak uitgetrokken. Eenmaal te oud- en dus minder schattig- worden ze vervangen door jongere exemplaren en aan hun lot over gelaten. Zolang mensen foto's willen blijven nemen van schattige dieren, zal dit de illegale handel in de hand blijven werken.

En dat is een probleem voor het voortbestaan van de diersoorten, want twee derde van de primaten zijn ondertussen met uitsterven bedreigd. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk dat de mensen die professioneel in aanraking komen met de dieren, de juiste beelden en boodschap verspreiden: "Diegene met de beste toegang tot de dieren zoals primatologen, conservatoren, dierenverzorgers en vrijwilligers in de zoo, opvangcentra, moeten een sleutelrol spelen in het verspreiden van correcte informatie over hoe je met de dieren omgaat", stelt de Internationale Unie voor Natuurbescherming.

Onderzoekers, vrijwilligers en verzorgers die nauw met de dieren samenwerken, moeten een sleutelrol spelen in het verspreiden van correcte informatie

IUCN

Basisrichtlijnen

Om beter met de primaten om te gaan heeft de Internationale Unie voor Natuurbescherming een aantal basisrichtlijnen opgesteld over hoe we het beste omgaan met de dieren:

  • Als je een foto neemt, moet er een duidelijke fysieke barrière zijn tussen jou en de apen of minstens zeven meter afstand.
  • Onderzoekers en televisiemakers die toch dichterbij de dieren komen, moeten een wetenschappelijke uitrusting dragen zoals een verrekijker, een notitieboekje en een gezichtsmasker.
  • Verspreid geen foto's meer waarbij je een aap in je armen houdt, het dier voedert of met het dier speelt. Kies voor foto's waar de dieren alleen op staan.
  • Zorg voor een duidelijk beleid rond het verspreiden van foto's binnen de organisatie.

Meest gelezen