Videospeler inladen...

Nederland hield het dinsdagavond rustig, ruim 80 arrestaties in Rotterdam

In Nederland is het dinsdagavond rustiger gebleven dan de avonden ervoor. Verschillende steden en gemeenten hebben uit voorzorg een noodbevel uitgevaardigd dat meestal meteen is ingegaan. In Amsterdam en Rotterdam was het even onrustig, maar zonder veel erg. In Rotterdam zijn ruim 80 mensen opgepakt. "We moeten alert blijven, maar ik hoop dat de goede trend is ingezet."

Ruim 80 arrestaties in Rotterdam, een gespannen situatie in Amsterdam die nadien weer is bekoeld en een korte samenscholing in Hilversum: dat was in een notendop de situatie in Nederland gisteravond.

Daarmee is het bij onze noorderburen een pak rustiger gebleven dan maandag- en zondagavond toen her en der in het land rellen uitbraken met flink wat materiële schade tot gevolg. Aanleiding was de avondklok die sinds kort geldt om 21 uur en die bij een deel van de bevolking protest opwekt.

Bekijk hier een stand van zaken van onze collega Stijn Vercruysse vanuit Rotterdam in "Het Journaal Laat" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Commandant Corona bij de Nationale Politie Willem Woelders bevestigde dat er dinsdagavond minder problemen waren. "We zien echt een ander beeld dan gisteren", zei hij in het programma "Nieuwsuur". "Wel zijn er in diverse steden jongeren op straat in iets grotere of kleinere groepen. We zien ook groepen voetbalsupporters, maar wij zitten daar als politie heel kort bovenop sinds het begin van de avond en we spreken ze aan."

Een andere strategie heeft de politie volgens Woelders niet echt gevolgd. "Ook gisteren (maandag, red.) hadden we over het land heen verdeeld veel politiemensen op straat, die mensen aanspreken en daar waar nodig bekeuren. We hebben vanavond wel meer opgeschaald, zodat er meer ruimte zat in Mobiele Eenheden mocht het weer mis gaan." Daarnaast verklaart Woelders het verschil met de avond ervoor ook doordat de "samenleving aangeeft dat ze dit niet meer accepteert", waarmee hij onder meer verwijst naar de voetbalsupporters die aangaven dat dit niet kan. Ook de oproep van bestuurders helpt.

Woelders hield echter nog een slag om de arm. De geest is nog niet in de fles, gaf hij aan. "We gaan nu de balans opmaken, maar we zullen er morgen (woensdagavond, red.) in ieder geval zijn, want het is na één avond niet gelijk over. We zullen alert moeten blijven, maar ik hoop dat de goede trend is ingezet."

Maastricht

Verschillende steden hadden sowieso een noodbevel afgekondigd dat meestal meteen is ingegaan uit vrees voor nieuwe moeilijkheden. Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht deed dit vanwege serieuze signalen dat ook in Maastricht ongeregeldheden plaats zouden vinden. 

"Dat tolereren we niet. Dit heeft niets meer met demonstreren te maken, dit zijn puur relschoppers die uit zijn op vernielen en geweld", zei ze. De stad is ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat de politie zonder directe aanleiding mensen kan fouilleren.

Eindhoven

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven noemde soortgelijke overwegingen voor zijn noodbevel. Ook daar kan de politie mensen preventief fouilleren. "Uit de politie-informatie blijkt dat men de confrontatie met politie zoekt en daarin geweld niet schuwt. De politie vreest voor een aanzuigende werking op andere personen die met hen de openbare orde ernstig komen verstoren", schreef Jorritsma aan de gemeenteraad.

Eindhoven was afgelopen zondag het toneel van ernstige rellen. "Het blijft helaas onrustig in onze stad. We ontvangen van alle kanten signalen die aanleiding geven dat er wanordelijkheden kunnen ontstaan. De locaties die daarbij genoemd worden wisselen."

Haarlem en Leiden

Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, vaardigde een noodbevel uit voor de omgeving Marsmanplein en Noordersportpark. Dit omdat groepen jongeren samenschoolden in de directe omgeving, met waarschijnlijk de intentie om richting het Marsmanplein te gaan. Het noodbevel gold tot 6 uur woensdagochtend.

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden heeft sinds 17 uur een noodverordening uitgevaardigd voor het Kooipark en omgeving. Op sociale media werd opgeroepen om daar te gaan "rellen". Uit voorzorg was de politie al sinds dinsdagmiddag aanwezig in en rond het park. Ook stonden er borden waarop staat dat het park verboden gebied is. Het gebiedsverbod gold tot 5 uur woensdagochtend.

Angel Side

Opvallend: in Maastricht zijn dinsdagavond vele honderden mensen vreedzaam door de stad getrokken uit protest tegen relschoppers. Volgens de politie ging het om supporters van voetbalclub MVV, de Angel Side. De aanzwellende groep stond rond 19.30 uur een tijdlang voor het station in de hoofdstad van Nederlands-Limburg. Van daaruit liepen ze de binnenstad in. Om 20 uur groepeerden ze zich op het Vrijthof. Een woordvoerder van de politie spreekt van "een flinke groep". Het gaat volgens hem om "een statement om de stad te beschermen". 

De supportersgroep van MVV liet eerder weten op te zullen treden tegen relschoppers. "Slopen en plunderen tolereren wij niet! ", liet de Angel Side weten. "Voor diegene die toch meent aan onze stad te moeten komen, hopen we dat de politie jullie vindt voordat wij dat doen!". Ze besloten hun oproep met: "Een gewaarschuwd mens telt voor twee!"

De optocht was live te volgen via de Facebookpagina "Wat is loos in Mestreech? " (wat is gaande in Maastricht). Zo'n 30.000 mensen volgden die. Volkszanger Frans Theunisz liet vanaf het Vrijthof wijzend op de menigte weten: "Maastricht is een voorbeeld voor ons land!"

Nog voor de avondklok om 21 uur inging, was iedereen naar huis.

Meest gelezen