Nederlandse politici reageren verbijsterd na nieuwe rellen: "Schaamteloze dieven, dit is waanzin"

Verschillende Nederlandse politici hebben hun verontwaardiging geuit over de hevige rellen die gisterenavond opnieuw uitbraken in verschillende steden. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Den Haag kwam het tot confrontaties tussen de politie en de relschoppers, die op straat kwamen tegen de invoering van de avondklok. 

Nadat er gisterenavond opnieuw rellen uitbraken in Nederland, hebben verschillende Nederlandse politici geschokt gereageerd op de gebeurtenissen. "Schaamteloze dieven, ik kan niets anders zeggen", klinkt het onder andere bij de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. De politie moest daar waterkanonnen en traangas inzetten. "Een verregaande maatregel. Dat vind ik verdrietig, want dat heb ik in mijn hele carrière als burgemeester nog nooit hoeven doen." 

BEKIJK: Opnieuw rellen na derde dag avondklok in Nederland
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Zijn collega in Haarlem, Jos Wienen, noemt de rellen en het vandalisme onacceptabel. Dat schrijft NOS. "De coronamaatregelen zijn voor iedereen zwaar, we snakken allemaal naar meer bewegingsvrijheid. Maar dat geeft niemand het recht om tijdens de avondklok in groepen door de stad te trekken, brand te stichten, vuurwerk af te steken en vernielingen te plegen."

"Dit is geen protest"

Ook uit de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement, kwamen veel geschokte reacties. "Dit doet gewoon pijn", klinkt het bij het christendemocratische CDA-kamerlid Wytske Postma op Twitter. "Tot nu toe waren winkelplunderingen altijd iets wat in andere landen gebeurde. Niet hier. Niet in ons Nederland. En deze winkeliers krijgen al keer op keer klappen van corona. Waanzin dit."

Het linkse DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu zegt zelf ook tegen de avondklok te zijn, maar "het is geen vrijbrief om te rellen met agenten, andermans spullen te vernielen en winkels te plunderen". Hij roept iedereen op om naar huis te gaan en zich aan de regels te houden.

Het liberale VVD-kamerlid Bente Bencker spreekt van "bizar geweld en plunderingen" in het hele land. "Dit is geen protest, maar je eigen woonplaats slopen ten koste van hulpverleners, winkeliers en agenten."

"Vreselijk al die beelden van relschoppers, die een spoor van vernielingen achterlaten", zegt 50PLUS-fractievoorzitter Corrie van Brenk. Ook zij wijst erop dat winkeliers het al moeilijk hebben en wil dat de daders opdraaien voor de schade. "Van journalisten en politie blijf je af", voegt ze nog toe. 

De rechts-populistische PVV-leider Geert Wilders roept premier Mark Rutte op om het leger in te zetten "voordat dit geweld een halve burgeroorlog wordt". 

Meest gelezen