Nicolas Maeterlinck

Mag je nog de grens over? En wat met quarantaine en erediensten? Dit verandert er vandaag

Vanaf vandaag zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden. Wie toch de grens over moet, moet een verklaring op eer bij zich hebben. De beslissing werd afgelopen vrijdag genomen door het Overlegcomité van alle regeringen in ons land. Het ministerieel besluit met de nieuwe maatregelen werd gisteren gepubliceerd en treedt vandaag in werking.

Vorige week vrijdag kwam het Overlegcomité samen om te bekijken hoe de Britse variant zoveel mogelijk het land kan worden buitengehouden. Het Overlegcomité besloot (onder andere) om "toeristische reizen" te verbieden. 

Gisterenmiddag volgde dan de juridische bekrachtiging van de beslissingen in een aangepast ministerieel besluit (MB). De nieuwe maatregelen treden vandaag in werking en gelden in principe tot 1 maart.

Niet-essentiële reizen

In het MB staat dat niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden zijn. In het bijzonder gaat het over toeristische, recreatieve verplaatsingen. "Een aantal verplaatsingen zijn wel nog toegelaten. We willen het dagelijks leven van de mensen niet onnodig moeilijk maken", klinkt het bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. Je kan de grens nog over voor de volgende redenen:

 •  om "dwingende gezinsredenen" (zoals bezoek aan een partner, of in geval van co-ouderschap, of voor een begrafenis of huwelijk)
 • om professionele redenen (zoals zakenreizen, of topsporters voor een training of wedstrijd)
 • om "humanitaire redenen" (zoals een doktersbezoek of om zorg te verlenen aan een kwetsbare persoon)
 • voor studiegerelateerde zaken
 • als je een dringende herstelling aan je auto of ander vervoersmiddel moet laten doen
 • om zorg te dragen voor dieren
 • omwille van juridische verplichtingen
 • als je verhuist
 • als je doorreist
 • als je in een grensgemeente (of directe buurgemeente daarvan) woont en je de grens over moet als onderdeel van je "dagelijkse leven" (voor wie in een ruimere grensregio woont geldt deze regel ook, maar dan moet je wel een extra bewijs kunnen voorleggen)

Wie de grens over gaat moet een gedownloade en ondertekende verklaring op eer bij zich hebben (digitaal of uitgeprint), waarin je bevestigt dat je reis niet toeristisch is. Het formulier wordt gepubliceerd op de corona-website van de overheid. "Je moet er op aankruisen wat de reden is van je buitenlandse trip. Bij een aantal van die redenen moet je ook een extra bewijsstuk kunnen aangeven", verduidelijkte Yves Stevens van het crisiscentrum gisteren in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Zoals voor het bezoek van een partner in het buitenland. Dan kan je bijvoorbeeld een foto voorleggen als bewijs."

Herbeluister hier het gesprek met Yves Stevens over de verklaring op eer in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees verder onder de audio)

"De komende 3 dagen zal de politie nog een aantal exemplaren van dat formulier bijhebben", zegt Verlinden vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. Dat is voor als mensen het formulier niet kunnen vinden en om stress te vermijden, klinkt het. "Maar tegen het weekend moet iedereen toch weten waar ze die verklaring kunnen vinden en het dan ook op voorhand invullen."

Herbeluister hier het gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) uit "De ochtend" op Radio 1 (en lees verder onder de audio)

Voor inwoners van grensregio's (grensgemeenten en hun directe buurgemeenten), zijn de regels iets anders. "Zij moeten ook die verklaring invullen, maar wel maar éénmalig en niet per traject", aldus Stevens. "We willen die inwoners het leven niet moeilijk maken, want we weten dat ze dagdagelijks de grens overgaan voor bijvoorbeeld een doktersbezoek", motiveerde Verlinden de beslissing gisteren. "Wie van iets verder in het binnenland komt, kan ook over de grens naar de dokter bijvoorbeeld. Maar aan hen vragen we dus ook om daar iets van bewijs over voor te leggen", aldus de minister.

Ook voor een kort uitje om te gaan wandelen bewust de grens overgaan, kan dus niet. De politie gaat wel geen mensen viseren die tijdens hun wandeling onbewust even de grens zouden over gaan.

Bekijk hier het verslag over wandelen in de grensregio uit "Het Journaal" van gisteren (en lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Je lief in het buitenland bezoeken, kan. Je moet wel "aannemelijk bewijs kunnen leveren van een stabiele en duurzaam onderhouden relatie", staat er te lezen in het MB. "Dat bewijs is niet altijd mogelijk aan de hand van een trouwboekje, maar kan ook aan de hand van foto's bijvoorbeeld", aldus Stevens. Voor partners die vanuit het buitenland naar België komen gelden overigens dezelfde regels. 

De regel van 48 uur blijft wel gelden. Wie minder dan 48 uur in het buitenland zit, moet dus geen Passenger Locator Form (PLF) invullen. "U gaat bijvoorbeeld voor uw werk naar het buitenland, maar u komt binnen de 48 uur terug, hoeft u dat niet in te vullen", klinkt het bij Verlinden. 

Bekijk hier het overzicht van de maatregelen dat onze reporter Riadh Bahri maakte voor "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Erediensten

In het MB worden de maatregelen voor religieuze samenkomsten nog eens verduidelijkt: er zijn 15 mensen toegelaten in een gebedshuis. "We hebben nu heel duidelijk gemaakt dat het gaat over maximum 15 individuen in één religieus gebouw, onafhankelijk van het aantal ruimtes", verduidelijkt minister Verlinden. 

Afgelopen weekend moest de politie tot twee keer toe een bijeenkomst in een Antwerpse synagoge stilleggen, omdat er meer mensen waren dan toegelaten. "De regel was al duidelijk, maar sommigen interpreteerden het alsof het toch mogelijk zou zijn om met meer dan 15 individuele bezoekers in een religieus gebouw te mogen zijn", aldus de minister. 

Bekijk hier de toelichting van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) over de erediensten (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Wat met de quarantaine?

Het Overlegcomité kondigde vrijdag ook aan dat de quarantaineduur en isolatietermijn zou worden aangescherpt, in alvast 2 situaties:

 • Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika moeten 10 dagen in quarantaine, met een test op dag 1 en 7
 • Wie symptomen vertoont, moet 10 dagen in isolatie (in plaats van 7)

Over de aanpassing van de quarantaineduur en isolatietermijn staat niets in het aangepaste MB. Volgens de woordvoerster van minister Verlinden is dat logisch, aangezien de deelstaten daarvoor bevoegd zijn. De woordvoerster van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laat weten dat voor de optrekking van de quarantaineduur als je uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika terugkomt, een kleine aanpassing van het PLF volstaat.

De aanpassing van de isolatietermijn naar 10 dagen voor wie symptomen vertoont, gebeurt pas vrijdag door de Vlaamse regering. "Op de attesten zal al wel 10 dagen staan, maar de handhaving van de nieuwe isolatietermijn zal waarschijnlijk pas vanaf 2 februari kunnen, de dag na de publicatie in het Staatsblad", aldus de woordvoerster van minister Beke. De regels rond quarantaine en isolatie zijn te vinden op de website van het Agentschap Zorg & Gezondheid.

Meest gelezen