Nieuw woonzorgcentrum Beersel moet klaar zijn voor toekomstige epidemie

Bij de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum in Beersel zal rekening gehouden worden met een toekomstige epidemie. Momenteel is het gemeentebestuur op zoek naar een ontwerper. En die moet in zijn plannen rekening houden met een mogelijke epidemie. Mensen die besmet zijn, moeten snel gescheiden kunnen worden van de andere bewoners.

"Wij zoeken een ontwerper en een aannemer voor een nieuw woonzorgcentrum dat we gaan bouwen in Beersel," vertelt schepen Eddy De Knopper. "In het ontwerp moet er rekening gehouden worden met de dingen die we nu geleerd hebben uit de huidige corona-epidemie." 

Als er een besmetting is, moeten we de bewoners snel kunnen isoleren

"We vragen aan de ontwerper van de nieuwbouw dat de leefgroepen snel opgedeeld kunnen worden. Stel dat er een besmetting is, moeten we de bewoners makkelijk kunnen isoleren," zegt De Knopper. "Een tweede element is de communicatie met de buitenwereld. Het bezoek aan het raam zoals dat nu gebeurt, is niet ideaal als je op een verdieping woont. Ook daar vragen wij om communicatiemiddelen te voorzien waarmee bewoners kunnen praten met bezoekers. We denken ook aan gaanderijen op de verdiepingen zodat bezoekers en bewoners een beter contact kunnen hebben."

"We gaan nu vijf ontwerpers selecteren, zij moeten dan een ontwerp maken en een offerte indienen. We hopen dat we tegen het einde van dit jaar een bouwvergunning hebben, en dat het woonzorgcentrum klaar is tegen de zomer van 2024."

Meest gelezen