"Battenburgpatroon" maakt 40 nieuwe combi's van politie Antwerpen ultrazichtbaar

De lokale politie van Antwerpen heeft 40 nieuwe combi's gekocht en gaat die extra zichtbaar maken met een speciale bestickering volgens het "Battenburgpatroon". "Voertuigen die voorrang hebben in het verkeer, moeten dag en nacht goed zichtbaar zijn", klinkt het bij de politie.

"Safety first" zou ook de slogan kunnen zijn van de lokale politie van Antwerpen. Onlangs kocht die 40 nieuwe combi's en die worden nu allemaal uitgerust met een ultrazichtbare bestickering volgens het "Battenburgpatroon" met opvallende, sterk reflecterende vlakken. In verschillende Europese landen, Australië en Nieuw-Zeeland wordt het patroon al langer toegepast bij de politie en in ons land worden nieuwe ziekenwagens er ook al mee uitgerust.

Volgens de Antwerpse politie zijn de voertuigen dankzij het Battenburgpatroon zowel 's nachts als overdag beter zichtbaar, waardoor ze beter te onderscheiden vallen van andere voertuigen. Bovendien blijft de reflecterende folie ook op lange termijn even zichtbaar, ondanks veel blootstelling aan zonlicht.

"In een drukke grootstad als Antwerpen, met een grote diversiteit aan verkeersdeelnemers en soms complexe verkeerssituaties, is maximale zichtbaarheid enorm belangrijk - zeker 's nachts", stelt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Met het in gebruik nemen van dit veilige Battenburgpatroon is PZ Antwerpen als grootste korps opnieuw een voortrekker in Vlaanderen."

"Het verschil is groot", zegt ook Wouter Bruyns van de politie. "Als je de oude combi's naast de nieuwe ziet rijden is het duidelijk dat we nu veel zichtbaarder zijn. 4 keer zo zichtbaar, zelfs. Dat is ook belangrijk als je met een prioritair voertuig rondrijdt." 

Op termijn is het de bedoeling om de bijna 500 voertuigen van de politiezone uit te rusten met dezelfde bestickering.

Meest gelezen