Dominique Soete

Oost-Vlaanderen zet rattenvangers in om Aziatische hoornaar te bestrijden

De provincie Oost-Vlaanderen zet deze zomer rattenvangers in om de Aziatische hoornaar te bestrijden. Dat is een exotische wespensoort die een bedreiging vormt voor de honingbij. Er zijn steeds meer nesten, en daarom roept de provincie de hulp in van “Rato vzw”, een vzw voor rattenbestrijding.

Rato vzw houdt zich doorheen het jaar voornamelijk bezig met het bestrijden van muskusratten en andere exoten zoals de Canadese gans. Deze zomer zullen ze zich voor het eerst toeleggen op het bestrijden van insecten. De medewerkers van de vzw zullen zich de komende maanden bijscholen in het doen en laten van de Aziatische hoornaar. De exotische wespensoort is aan een opmars bezig in Oost-Vlaanderen en dat moet gestopt worden. Vorig jaar werden er in Oost-Vlaanderen 40 nesten aangetroffen, en deze zomer zouden dat er nog veel meer zijn. Extra handen zijn dus welkom.

Ondersteuning in het veld

“Momenteel wordt de bestrijding van de Aziatische hoornaar vooral gedragen door vrijwilligers”, legt Karel Van Moer van Rato vzw uit. “Die mensen doen heel veel werk, maar het zal op lange termijn niet houdbaar zijn omdat het aantal nesten blijft toenemen. Er is vraag naar ondersteuning op het veld, en die willen wij graag bieden.” De afgelopen jaren werd ook de brandweer ingezet om nesten te bestrijden, zij zal dat blijven doen. “We zijn geen concurrentie van elkaar”, lacht Van Moer. “In 2016 werd het eerste nest gevonden, en nu zijn het er in Oost-Vlaanderen alleen al 40. We zullen alle helpende handen kunnen gebruiken!”

Andere initiatieven

Sinds 2016 zijn er al verschillende organisaties opgedoken die zich bezighouden met het bestrijden van de Aziatische hoornaar. Zo is er bijvoorbeeld Vespa-Watch, een meldpunt voor hoornaars. “Maar zij houden zich voornamelijk bezig met het detecteren van die nesten”, vertelt Van Moer. “Als iemand een nest gedetecteerd heeft, dan moet dat nest ook bestreden worden. En dat is het moment waar wij onze handen uit de mouwen zullen steken.” Het nest van een Aziatische hoornaar heeft ongeveer een diameter van 80 centimeter en er wonen meestal zo’n 10.000 wespen.

Extra bijscholing

Omdat Rato vzw op dit moment nog geen ervaring heeft met het bestrijden van insecten, staan er de komende maanden heel wat bijscholingen op de planning. “We willen ons personeel zo goed mogelijk opleiden”, zegt Van Moer. “In de eerste plaats zullen onze mensen leren hoe ze zo’n Aziatische hoornaar kunnen herkennen en daarna zullen ze leren hoe je een nest op een veilige manier kan bestrijden.” Vanaf augustus schiet Rato vzw in actie, want dan is de exotische wespensoort het meest actief. “Vanaf augustus moeten we zo veel mogelijk nesten bestrijden zodat er geen koninginnen komen die het jaar daarna opnieuw een nest kunnen maken.”

kasto80

Meest gelezen