Foto: Belga

Oproep op sociale media om rel te schoppen in Turnhout, Genk, Antwerpen en Kortrijk

Op social media circuleren berichten waarin opgeroepen wordt om zaterdagavond te protesteren tegen de avondklok. Er circuleren oproepen voor verschillende steden, zoals Turnhout, Antwerpen, Genk en Kortrijk. De afgelopen dagen waren er op verschillende plaatsen in Nederland rellen uit protest tegen de coronamaatregelen. 

Via Snapchat en Twitter wordt opgeroepen om zaterdag naar de Grote Markt in Turnhout af te zakken en daar amok te maken. Turnhout is alert omdat de stad niet ver van de Nederlandse grens ligt. "De politie bereidt zich voor", zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA) van Turnhout op Radio 2 Antwerpen. 

“Zaterdag 30 januari 18 uur verzamelen op Grote Markt Turnhout”, staat in het bericht dat verspreid wordt via sociale media. “Kom best gekleed in het zwart, we gaan Turnhout op ze kanker kop zetten. Neem bijvoorbeeld vuurwerk mee etc.”

Het lijkt me overdreven dat mensen hier komen protesteren tegen de coronamaatregelen. Er zit meer achter

Paul Van Miert (N-VA), burgemeester Turnhout

Burgemeester Paul Van Miert (N-VA) kreeg het bericht zondag voor het eerst te zien. "We zijn het meteen beginnen onderzoeken. Het is niet evident om te achterhalen wie er achter zit, want het zijn screenshots die telkens worden gedeeld. Maar we nemen dit erg serieus omdat we dichtbij de Nederlandse grens liggen. We zijn bezig om te bekijken hoe we met de politie kunnen optreden en of er een samenscholingsverbod moet komen."

De afgelopen dagen waren er op verschillende plaatsen in Nederland rellen en vernielingen uit protest tegen de avondklok die daar vanaf 21 uur geldt. Het taalgebruik van de oproep die nu circuleert ("op ze kanker kop zetten") doet vermoeden dat het bericht mogelijk uit Nederland komt? "Het onderzoek loopt nog en we houden alle opties open, maar het zou kunnen dat het mensen zijn die hier rel willen komen schoppen. Hier hebben we geen strenge avondklok zoals in Nederland. Onze Turnhoutse burgers hebben zich tijdens de eindejaarsperiode ook voorbeeldig gedragen. Om dan nu in Turnhout te gaan protesteren tegen de coronamaatregelen, lijkt me overdreven. Ik denk dat er misschien meer achter zit."

Rust bewaren

Tijdens protesten in Nederland liep het de afgelopen dagen uit de hand. Er sneuvelden etalages van winkels en er werd zelfs een testcentrum in brand gestoken. "Het is heel belangrijk dat we de rust bewaren", zegt burgemeester Van Miert. "Maar we moeten ook voorbereid zijn en dat zijn we volop aan het doen. Grenzen afzetten gaan we niet doen. Maar we gaan wel extra politie inzetten in het centrum van Turnhout en houden ons klaar om versterking in te roepen van andere korpsen."

Ook oproepen tot protest in andere steden

Onder de hashtag #AmokTegenAvondklok doet ook een oproep de ronde om op 30 januari in Antwerpen te demonstreren tegen de avondklok en politiegeweld aan het station Antwerpen Centraal en Park Spoor Noord. Ook de politie in Kortrijk zet zich schrap, want via sociale media wordt ook opgeroepen om hier zaterdagnamiddag in het stadscentrum keet te komen schoppen. In Genk zouden de amokmakers dan weer op 6 februari verzamelen aan het station. "Breng vuurwerk, rookbommen en vrienden mee", klinkt het in een oproep op sociale media. "Heel het centrum gaat dood!"

Meest gelezen