Belga Image

Overleg gouverneur: voorlopig geen maatregelen voor buurgemeenten Bekkevoort

De gemeenten rond het zwaar getroffen Bekkevoort gaan voorlopig geen bijkomende coronamaatregelen nemen. Dat hebben ze beslist tijdens een overleg met Vlaams-Brabants gouverneur Jan Spooren (N-VA). Mochten de cijfers de komende dagen stijgen, kunnen ze dat wél meteen doen. 

De zes buurgemeenten van Bekkevoort maakten zich grote zorgen na de uitbraak in de gemeente. In drie scholen werden maar liefst 52 besmettingen vastgesteld. Een cijfers dat vandaag nog kan oplopen, vermits de testresultaten van alle kinderen en leerkrachten bekend worden gemaakt. Gouverneur Jan Spooren van Vlaams-Brabant besloot daarom een vergadering in te leggen met de gemeente Bekkevoort en die buurgemeenten. Het gaat om Tielt-Winge, Glabbeek, Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot en Kortenaken. Uit dat overleg zijn volgens de gouverneur duidelijke afspraken gekomen. 

Uit een rondvraag werd duidelijk dat er in de meeste omliggende gemeenten van Bekkevoort nog geen bewijs is van een substantiële stijging

Gouverneur Vlaams-Brabant Jan Spooren

In Bekkevoort zelf worden alle buitenschoolse activiteiten ook voor kinderen jonger dan 12 jaar opgeschort tot 12 februari, de start van de krokusvakantie. Mocht de situatie ook bij de buurgemeenten erger worden, kunnen ze hetzelfde doen. Gouverneur Spooren: “Uit een rondvraag van de aanwezige burgemeesters en medische experten werd duidelijk dat er in de meeste omliggende gemeenten van Bekkevoort nog geen bewijs is van een substantiële stijging van het aantal besmettingen en de link hiervan met de situatie in Bekkevoort. Daarom werd beslist geen gouverneursbesluit met bijkomende maatregelen voor alle betrokken gemeenten uit te vaardigen.” 

Modelbesluit

Mocht de situatie wél verergeren in de buurgemeenten, dan kunnen ze snel ingrijpen, vervolgt de gouverneur. “We hebben gezamenlijk beslist dat de burgemeesters zonder verder overleg onmiddellijk de buitenschoolse activiteiten in hun gemeente kunnen opschorten, als morgen en in de komende dagen uit de testresultaten en contactopsporing zou blijken dat dit aangewezen is. Om de burgemeesters hierin te ondersteunen, heb ik hen een modelbesluit bezorgd. Volgens dit modelbesluit worden alle buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13 jaar opgeschort tot aan de krokusvakantie.” Voorlopig heeft nog geen enkele gemeente hier gebruik van gemaakt. 

Meest gelezen