AP

Slachtoffers Weinstein krijgen 14 miljoen euro schadevergoeding via faillissementsrechter

Een Amerikaanse faillissementsrechter heeft ingestemd met de uitbetaling van 17 miljoen dollar (14 miljoen euro) aan vrouwen die voormalig filmproducent Harvey Weinstein (68) van seksueel wangedrag hebben beschuldigd. Weinstein werd vorig jaar veroordeeld tot 23 jaar celstraf voor verkrachting en seksuele aanranding van twee vrouwen.

De schadevergoedingen voor de vrouwen maken deel uit van de liquidatie van Weinstein Co. De filmstudio ging eind 2017 de dieperik in nadat de eerste aantijgingen van seksueel misbruik door de filmbaas bekend geraakt waren en vroeg in 2018 het faillissement aan.

Het fonds van 17 miljoen dollar (14 miljoen euro) wordt verdeeld onder de vrouwen die claimen dat ze slachtoffer werden van het seksuele wangedrag van Weinstein, met bedragen van meer dan 600.000 euro voor de meest ernstige aantijgingen. 39 van hen stemden in met de schikking, 8 stemden tegen. Volgens de filmwebsite The Hollywood Reporter zullen hiermee de meeste claims van vrouwen die een klacht hadden ingediend tegen Weinstein worden afgerond. 

Het bezwaar van vrouwen die willen procederen in andere rechtbanken veegde de rechter op een digitale zitting van tafel.  Zonder deze schikking zouden ze "een minimale of helemaal geen herstelvergoeding ontvangen", zei de rechter. De vrouwen die instemden met de schikking, hebben aangegeven dat ze niet nog meer juridische procedures willen doorlopen. "Deze vrouwen hebben luid en duidelijk gezegd dat ze dit willen afsluiten door dit plan te aanvaarden", zei de rechter. "En dat ze geen verdere rechtszaken willen aanspannen om nog een vergoeding te krijgen of er enig herstel in te vinden ... hoewel het duidelijk is dat geld hen dat nooit zal geven."  

Harvey Weinstein, vroeger een van de belangrijkste filmproducers in Hollywood, zit een gevangenisstraf van 23 jaar uit. Begin vorig jaar werd hij in New York veroordeeld voor verkrachting en seksuele aanranding. De zaak-Weinstein ging aan het rollen in 2017, toen verschillende actrices een boekje open deden over wat Weinstein hen had aangedaan. Hun getuigenissen en de rechtszaak brachten de internationale #MeToo-beweging op gang. Na het proces doken nog nieuwe klachten op. Meer dan 100 vrouwen hebben getuigd tegen Weinstein, die vroeger een van de machtigste producers in Hollywood was. Lees hier een overzicht van de Weinstein-affaire.

Meest gelezen