Toxicoloog Jan Tytgat kandidaat- rector KU Leuven: "Wil iets doen aan gevoel van frustratie en teleurstelling"

Toxicoloog Jan Tytgat stelt zich kandidaat om rector van de KU Leuven te worden. Dat heeft hij bekendgemaakt in een interview met Knack.be. Tytgat daagt rector Luc Sels uit, die voor een tweede termijn gaat. Hij wil een alternatief beleid voorstellen. "Ik ben geen tegenkandidaat, maar een alternatieve kandidaat", vertelde hij in "De ochtend" op Radio 1. De rectorverkiezingen vinden op 11 mei plaats. 

Jan Tytgat is gewoon hoogleraar aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen en hoofd van de afdeling Toxicologie en Farmacologie. 

Vier jaar geleden toonde hij al interesse in het rectorschap, maar toen stelde hij zich geen kandidaat. Rector Rik Torfs ging toen voor een tweede termijn en werd uitgedaagd door Luc Sels. Sels won in de eerste ronde van de verkiezingen en zijn mandaat ving aan in augustus 2017. 

Nu stelt Tytgat zich wel kandidaat. "Je kunt niet aan de kant blijven staan en alleen kritiek geven", zegt hij in Knack. "Mijn slogan is: nadenken is goed, maar vooruitdenken is beter. Dat laatste doet de huidige ploeg te weinig of helemaal niet."

Je kunt niet aan de kant blijven staan en alleen kritiek geven

Jan Tytgat, kandidaat-rector KU Leuven

"Aan de KU Leuven zijn we één grote familie", voegt Tytgat eraan toe in "De ochtend" op Radio 1. "De voorbije jaren was er bij velen (professoren, studenten, ...) een gevoel van teleurstelling en frustratie over het gevoerde beleid. Ik wil een alternatief beleid voorstellen, ik ben geen tegenkandidaat, maar een alternatieve kandidaat." 

Tytgat wil een rector zijn die meer empathie toont, iets wat hij gemist heeft bij huidig rector Luc Sels, onder meer in de zaak-Reuzegom (het onderzoek en de rechtszaak na het overlijden van de student Sanda Dia twee jaar geleden tijdens een doop). "Ik wil die delicate zaak niet misbruiken, maar heb er wel een mening over, de rector had hier meer empathisch kunnen zijn, hoewel hij misschien wel juridisch correct geweest is. Een rector moet vooral proactief zijn, dan kan je veel van die problemen voorkomen." 

Een rector moet vooral proactief zijn. 

Jan Tytgat, kandidaat-rector KU Leuven

Als rector zou Tytgat ervoor willen zorgen dat onderzoekers minder met elkaar moeten strijden voor budgetten. "Er is een ongelofelijke interne competitie voor onderzoeksmiddelen die de KU Leuven mag uitdelen. Ik vind het een morele plicht om aan de Vlaamse belastingbetaler te melden dat we er eigenlijk geen onderzoek mee doen, maar het besteden om nieuwe budgetten te zoeken, dat is toch aberrant. Professoren moeten nu eerst projectaanvragen schrijven, waar mijn beleidsplan zou zijn: pas een algemene basisfinanciering toe, geef een vertrouwenscheque aan alle professoren, dan kan je terugvallen op een soort zekerheid, nu is er altijd dat wantrouwen. Je steekt veel tijd in projectaanvragen en de slaagkans is bijzonder klein. Besef dat we aan de KU Leuven alleen al 8 miljoen besteden aan tijd om projecten te schrijven die niets opleveren. We kunnen in pandemische tijden zeker beter doen." 

Beluister hier het volledige gesprek met Jan Tytgat in "De ochtend" op Radio 1 (en lees verder onder de audio):

Ook wil Tytgat meer naar de studenten luisteren. "Luister naar wat zij als ideaal academiejaar voorstellen, de hervorming wordt hen opgedrongen, ze worden betutteld, maak een academiejaar dat toelaat om voldoende ruimte voor ontplooiing en engagement te bieden. Door het voorstel van de huidige ploeg (het afschaffen van de septemberzittijd voor examens, studenten die in de eerste zittijd niet slagen zouden een herkansing krijgen die snel volgt binnen het academiejaar), gaan ze nog meer stress ervaren, dat is jammer.  De KU Leuven is niet alleen een instelling die diploma's aflevert, maar ook mensen vormt die later een sociaal engagement aangaan." 

Tytgat werkt al zo'n 30 jaar aan de KU Leuven en hij geeft les aan vier faculteiten in de humane, exacte en biomedische wetenschappen. Met zijn laboratorium doet hij gerechtelijke onderzoeken en werkt hij samen met Justitie en Volksgezondheid. Hij komt ook vaak in de media als het over giftige stoffen gaat. 

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak kondigde Sels aan dat hij zichzelf wil opvolgen als rector van de KU Leuven. Of hij, naast Tytgat, nog concurrentie krijgt, valt nog af te wachten. 31 maart is de deadline voor de kandidaatstelling. 

Meest gelezen