Vangkooien voor katten aan kasteel van Gaasbeek gesaboteerd

De Ark van Pollare, het opvangcentrum voor dieren in Lennik vraagt om weg te blijven van de vangkooien aan het kasteel van Gaasbeek. Sinds kort lopen daar vijf tamme katten rond die het dierenopvancentrum probeert te vangen, en er zijn mensen die dat saboteren. Terwijl het opvangcentrum de katten wil vangen om ze een nieuwe thuis te kunnen geven.

"De vijf katten die rondlopen aan het kasteel van Gaasbeek, zijn katten die daar gedumpt zijn," vertelt Hans Levain van De Ark van Pollare, het dierenopvangcentrum in Lennik. "Het zijn huiskatten die niet thuishoren in een bos of een natuurgebied. We proberen de dieren te vangen om ze ter adoptie te kunnen aanbieden."

Misschien denken mensen dat wij de katten gaan laten inslapen, wat zeker niet het geval is. Integendeel

"Er zijn mensen die ons werk saboteren," zegt Hans. "Ze laten de katten in de kooien vrij, of ze sluiten de kooien zodat de katten er niet in kunnen. Het gebeurt ook dat ze de dieren eten geven zodat die niet meer geïnteresseerd zijn in de vangkooien. Ik vermoed dat het is uit onwetendheid. Misschien denken die mensen dat wij de katten gaan laten inslapen, wat zeker niet het geval is, integendeel. We hebben zelfs ons telefoonnummer achtergelaten bij de vangkooien zodat mensen ons kunnen contacteren als ze vragen hebben, maar dat doen ze niet."

"De tijd dat jagers ingezet werden om wilde katten te vangen, ligt achter ons. Nu gebeurt alles op een diervriendelijke manier. We vangen ze met kooien, we geven de dieren een chip en we zoeken er een nieuwe thuis voor. Die huiskatten kunnen niet tegen vrieskou en sneeuw, dus zij moeten zo snel mogelijk gevangen worden."

Meest gelezen