Mag ik naar mijn partner over de grens? En hoe bewijs ik dat mijn reis essentieel is? Het antwoord op jullie vragen

Niet-essentiële reizen van en naar België zijn verboden van 27 januari tot 1 april, zo besliste het Overlegcomité afgelopen vrijdag. Maar wat valt onder de noemer ‘essentieel’? Mag je je partner in het buitenland nog bezoeken, kan je nog steeds naar de bakker vlak over de grens, en hoe zit het met Erasmusstudenten en zakenreizen? Het ministerieel besluit, dat vanmiddag werd gepubliceerd, maakt een en ander duidelijk. 

Het tijdelijk verbod op reizen met een recreatief en toeristisch karakter komt er om de import van het coronavirus – en dan vooral de verschillende buitenlandse varianten – tegen te gaan. “We bouwen geen muur rond ons land. België blijft bereikbaar en we kunnen nog naar het buitenland, maar dan wel enkel voor essentiële verplaatsingen”, klonk het bij premier Alexander De Croo (Open VLD).

Deze beslissingen werden op het Overlegcomité genomen: 

 • Van 27 januari tot 1 april geldt er een tijdelijk verbod op reizen met een recreatief en toeristisch karakter
 • Dit reisverbod geldt zowel voor reizen vanuit België als reizen naar België.
 • Enkel reizen met een dwingende reden zijn nog toegestaan.
 • Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika moeten 10 dagen in quarantaine, met een test op dag 1 en 7.
 • Elke niet-inwoner van België die naar ons land reist, moet twee negatieve PCR-tests voorleggen: één van voor het vertrek en één bij aankomst. 
 • Wie naar het buitenland reist, moet een gedownloade en ondertekende verklaring op eer op zak hebben die bevestigt dat zijn/haar reis niet toeristisch is. 
 • Aan de grenzen komen controles (steekproeven), ook voor wie België verlaat. Naast wegen worden ook lucht-, zee- en treinverkeer gecontroleerd. 

De nieuwe maatregelen riepen de voorbije dagen heel wat vragen op. VRT NWS verzamelde de meest gestelde en ging op zoek naar antwoorden.

Welke reizen zijn essentieel en dus nog steeds toegestaan?

“We willen het niet onnodig moeilijk maken voor mensen die voor hun werk, de zorg voor een familielid of hun partner naar het buitenland moeten”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Daarom blijven onderstaande reizen toegestaan:

 • Dwingende gezinsredenen: je mag de grens oversteken voor een gezinshereniging, co-ouderschap, een bezoek aan je echtgenoot of partner die niet onder hetzelfde dak woont, of voor een begrafenis of huwelijk.
 • Humanitaire redenen: ook mag je nog steeds naar het buitenland om medische redenen of voor een medische behandeling, om bijstand of zorg te geven aan een oudere, minderjarige, gehandicapte of kwetsbare persoon, of om iemand te bezoeken die palliatieve zorg krijgt.
 • De verzorging van dieren wordt eveneens als een essentiële verplaatsing beschouwd.
 • Woon je in een grensgemeente, directe buurgemeente of grensregio, dan mag je de grens over voor de dagdagelijkse en levensnoodzakelijke activiteiten zoals een bezoek aan de buurtwinkel of apotheker.
 • Studiegerelateerde reizen blijven toegestaan, en dan in het bijzonder voor leerlingen, studenten en stagiairs die een uitwisselingsprogramma volgen, en voor onderzoekers met een gastovereenkomst.
 • Zijn er noodzakelijke juridische verplichtingen die niet digitaal kunnen worden afgehandeld, dan mag je hiervoor naar het buitenland.
 • Ook een dringende herstelling aan een voertuig, een verhuizing en een doorreis kan nog steeds plaatsvinden.
 • Ten slotte mag je naar een ander land voor professionele redenen, en krijgen ook diplomaten, ministers, staats- en regeringsleiders, leden van het Europees Parlement en gelijkgestelden hiervoor toestemming.
SAMUEL ASHFIELD/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Mogen binnenlandse reizen nog?

Ja, het tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen gaat enkel over reizen van en naar het buitenland. Er zijn in ons land geen maatregelen genomen die zeggen dat je dichtbij huis moet blijven. Je kan in België dus nog gaan wandelen waar je wil, zolang je altijd voldoende afstand van andere mensen houdt. Je mag ook nog steeds naar een vakantiehuis in de Ardennen of op hotel aan zee. Dat kan met je gezin en maximaal 1 knuffelcontact.

“Er zijn heel mooie plekken in België”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Ik hoop voor veel mensen dat ze in de krokusvakantie toch nog een ontspannende activiteit kunnen vinden, maar dan in eigen land in plaats van in het buitenland.” 

Hoe kan ik bewijzen dat ik een essentiële reis maak?

Dat kan met een ‘verklaring op eer’. “Omdat essentiële reizen nog toegestaan zijn, vragen we aan iedereen die zich verplaatst naar het buitenland om een verklaring op eer in te vullen”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Je vindt een modelformulier voor zo’n verklaring op eer op de website info-coronavirus.be. Dit formulier moet je invullen en ondertekenen voor je naar het buitenland vertrekt, en gedurende de hele reis in digitale of papieren versie bij je dragen. Bovenop de verklaring moet je ook een bewijsstuk kunnen aanleveren dat aantoont dat je bv. naar een bepaalde dokter net over de grens moet.

Personen die regelmatig naar het buitenland gaan, bijvoorbeeld grensarbeiders of inwoners van grensgemeenten, moeten de verklaring op eer slechts één keer invullen voor een welbepaalde activiteit. 

Mag ik onderhoudswerken aan mijn tweede verblijf in het buitenland uitvoeren?

Neen, dat is voorlopig niet mogelijk. “Enkel dringende herstellingswerken in het kader van de veiligheid van een voertuig zijn momenteel toegestaan”, klinkt het bij het Nationaal Crisiscentrum. 

“We moeten voor ogen houden dat dit een voorlopige maatregel is", vult minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan. "We moeten nu eenmaal een evenwicht zoeken: het leven houdbaar houden enerzijds, de verspreiding van het virus tegengaan anderzijds. Een verplaatsing naar een tweede verblijf lijkt ons niet dermate essentieel dat ze niet kan worden uitgesteld. Bovendien kan je een herstelling door mensen ter plaatse laten uitvoeren."

Belga

Kan ik mijn partner in het buitenland bezoeken? En kan hij/zij nog naar hier komen?

Een bezoek aan een echtgenoot of partner die in het buitenland woont, wordt gezien als een essentiële reis en is dus nog toegelaten. Je zal hiervoor wel moeten kunnen bewijzen dat je een stabiele of duurzaam onderhouden relatie hebt met deze persoon. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V): “Het is niet aan mij om te bepalen of een relatie duurzaam is. Hier moeten we pragmatisch en menselijk mee omgaan.”

Je partner kan ook naar België komen. Hij of zij moet dan wel een recente (maximaal 72 uur oud) negatieve coronatest kunnen voorleggen, en moet bij aankomst in België nogmaals getest worden. Het blijft ook verplicht om het PLF-formulier in te vullen, en je partner kan bovendien een sms krijgen die hem of haar verplicht om in quarantaine te gaan. Als je partner uit een land van buiten de Europese Unie of de Schengenzone naar België reist, moet hij/zij een attest van essentiële reis of een visum kunnen voorleggen. 

Mag ik mijn familie in het buitenland bezoeken?

Een louter familiebezoek in het buitenland is niet meer toegelaten. “We hebben ergens een grens moeten trekken”, vertelt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). 

Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Je kan nog steeds familie bezoeken in het kader van gezinshereniging, co-ouderschap, een begrafenis of huwelijk, of om zorg te verlenen aan een kwetsbaar, minderjarig, ouder of gehandicapt familielid. 

Mag ik mijn dochter naar haar kot in het buitenland brengen?

“Verplaatsingen voor studieredenen zijn toegelaten", bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "We denken daarbij in de eerste plaats aan studenten zelf, maar ik neem aan dat - als aangetoond kan worden dat zo'n verplaatsing in het kader van een verhuis is, en dat er een aantal spullen moeten worden meegenomen - het knuffelcontact van de student mee in de wagen naar het buitenland mag.”

Mogen we de grens oversteken om er te wandelen?

Neen, dat is voorlopig niet toegestaan. Inwoners van grensgemeenten, van directe buurgemeenten en van grensregio’s mogen nog steeds naar het voor hen aangrenzende land voor noodzakelijke dagdagelijkse activiteiten, zoals een bezoek aan de bakker of apotheker. Een wandeling valt onder een ‘toeristische of recreatieve activiteit’ en moet dus in eigen land gebeuren. 

Flip Franssen

Mag ik nog gaan winkelen over de grens?

Dat kan nog. Ten minste als je een inwoner bent van een grensgemeente, een directe buurgemeente of een grensregio. Zij mogen het aangrenzende land nog steeds bezoeken voor noodzakelijke dagdagelijkse activiteiten, zoals een bezoek aan de bakker of apotheker. Het is dus niet de bedoeling dat je gaat funshoppen in een winkelstad of shoppingcenter in het buitenland. 

Wat als ik dagelijks naar het buitenland moet voor mijn werk? En wat als ik langer dan 48 uur op zakenreis ging?

Net als inwoners van grensgemeenten, vormen ook grensarbeiders een uitzondering op de regel: omwille van professionele redenen mag je namelijk nog steeds naar een ander land. Ook hier is een ‘verklaring op eer’ – die je slechts één keer hoeft in te vullen – noodzakelijk. 

Ook langere zakenreizen blijven toegestaan. Verblijf je langer dan 48 uur in het buitenland, dan bestaat de kans dat je bij terugkeer in quarantaine moet gaan. Dit wordt beslist op basis van het Passenger Locator Form dat je hebt ingevuld. Heb je risicovol gedrag vertoond, dan krijg je een sms dat je verplicht in quarantaine moet en dat je je moet laten testen op dag 1 en op dag 7 van de quarantaine. 

Wat als je nu in het buitenland verblijft?

Het verbod op niet-essentiële reizen gaat in op 27 januari. Als je vertrokken bent voor de aankondiging van het Overlegcomité, toen reizen enkel sterk afgeraden werd, kan je geen boete krijgen wanneer je terugkeert. Je moet je uiteraard wel aan alle regels rond testen en quarantaine houden. 

Als je nu beslist om toch te vertrekken voor een niet-essentiële reis, terwijl je dus weet dat het verboden is, riskeer je wel een boete.

Bekijk hier het overzicht van de maatregelen dat onze reporter Riadh Bahri maakte voor "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen