Saartje Vandendriessche als presentatrice van "Vlaanderen vakantieland" in het laatste seizoen, in 2015
© VRT Marc De Wolf

Eén-programma "Vlaanderen vakantieland" maakt comeback: "Mensen willen meer dan ooit genieten van eigen streek"

Het iconische toeristische magazine "Vlaanderen vakantieland" keert terug op Eén. De VRT werkt momenteel aan een nieuwe reeks, met ondersteuning van Toerisme Vlaanderen. Het programma wordt vanaf dit voorjaar al elk weekend uitgezonden op Eén. De honger naar toeristische tips dicht bij huis is groot in deze coronatijden, zo klinkt het.

Het wordt de comeback van een iconisch format, want "Vlaanderen vakantieland" is een begrip in televisieland. Het programma was van 1990 tot 2015 onafgebroken op de openbare omroep te zien. Elk weekend loodste een vast team van reporters de kijker door toeristische tips in binnen- en buitenland. Eind 2015 stopte het programma, als gevolg van besparingen bij de VRT. Maar de openbare omroep zocht en vond een formule om het programma opnieuw tot leven te wekken. 

Bekijk hier een fragment uit de allerlaatste "Vlaanderen vakantieland" uit 2015 (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

En zo komt er dit voorjaar al een nieuwe reeks van "Vlaanderen vakantieland" op Eén, en zal het programma ook zeker in het najaar te zien zijn. "Vlaanderen vakantieland" anno 2021 wordt opnieuw een weekendprogramma op Eén, dat een kwartier zal duren. Nieuw element: alle toeristische tips focussen op ons eigen land. Net als in eerdere reeksen zal een groep reporters de kijker mee op sleeptouw nemen bij allerlei activiteiten en uitstappen op uiteenlopende bestemmingen. Volgens Eén wordt het een mix van "bekende en minder bekende gezichten". Meer details worden later bekendgemaakt. 

In deze bizarre tijden, waarin we niet of moeilijk naar het buitenland kunnen reizen, willen we mensen inspireren om eropuit te trekken in onze regio.

Frederik Delaplace, CEO VRT

Volgens Eén is dit hét moment om "Vlaanderen vakantieland" te laten terugkeren, met extra inspiratie voor reizen in eigen land. In dit coronajaar bent u misschien ook - al dan niet al wandelend of fietsend - eropuit getrokken in eigen streek. Daarnaast zijn de kijkcijfers voor "Reizen Waes: Vlaanderen" torenhoog. Tom Waes blijft noodgedwongen dicht bij huis, maar lokt met zijn ontdekkingstocht door de Vlaamse provincies wekelijks meer dan 1,5 miljoen kijkers op zondagavond. 

"Als openbare omroep hebben we een gidsfunctie: mensen begeleiden in de wirwar van mogelijkheden", zegt Frederik Delaplace, CEO van de VRT. "In deze bizarre tijden, waarin we niet of moeilijk naar het buitenland kunnen reizen, willen we mensen inspireren om eropuit te trekken in onze regio en bijzondere plekken en activiteiten te ontdekken. Met de hedendaagse invulling zal "Vlaanderen vakantieland" weer voor veel inspiratie bij de kijkers zorgen." 

Bekijk: op deze manier sloot Saartje Vandendriessche de laatste "Vlaanderen vakantieland" af. Profetische woorden, zo blijkt nu.

Videospeler inladen...

Toerisme Vlaanderen, dat "Vlaanderen vakantieland" mee zal ondersteunen, is enorm blij met de beslissing, "want "Vlaanderen vakantieland" vormt zonder enige twijfel een perfecte etalage voor toeristisch Vlaanderen", aldus Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. 

"Het afgelopen jaar heeft de Vlaming zijn Vlaanderen herontdekt. Plots beseften we dat we helemaal niet lang hoeven te reizen om te genieten van rust of avontuur in de mooie natuur en van lekker eten en drinken. Massaal trokken we eropuit in eigen land en gingen we op zoek naar de verborgen parels die Vlaanderen rijk is, van Leut tot Lampernisse. Mijn tv zal alvast aan staan wanneer het legendarische "Vlaanderen vakantieland" al die Vlaamse troeven ook opnieuw bij de Vlaming in de huiskamer brengt”, vult Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) aan. 

Meest gelezen