LaraBelova

Vlamingen over Australia Day: "Barbecue mag met 30 man. Knuffelen en kussen doen we ook opnieuw"

In Australië vieren ze vandaag Australia Day, de nationale feestdag Down Under. "Van bosbranden is er dit jaar geen sprake en corona lijkt ook ver weg", zeggen Sabine Danneel en Dorien Lambreghts vanuit Sydney. "Knuffelen voelt nog onwennig maar het gebeurt en je mag thuis een barbecue geven voor 30 mensen", zeggen de vriendinnen op Radio 2 Antwerpen.

"Voor ons is het gewoon een dagje vakantie maar voor de Australiërs is hun nationale feestdag echt heel belangrijk. Noem het gerust een hoogdag", zeggen Sabine Danneel en Dorien Lambreghts in "Start Je Dag". De vriendinnen uit Aartselaar en Oostmalle wonen al enkele jaren met hun partners in Sydney en vieren vandaag Australia Day. "Nu zitten we gezellig aan de wijn en straks gaan we nog even naar het strand. Traditioneel houden Australiërs op de nationale feestdag een barbecue met vrienden en familie. Dit jaar mag je bijvoorbeeld 30 mensen bij je thuis uitnodigen met mondmasker."

Knuffelen en kussen voelt nog wat raar maar in Australië doen we het opnieuw

Sabine Danneel in Sydney

Geen corona?

De wereldwijde coronapandemie lijkt in Sydney iets minder aanwezig dan bij ons. "Sinds een week of twee is er hier eigenlijk geen corona meer. We kunnen alles doen en laten wat we willen", zegt Dorien. "Een hand geven of knuffelen voelt nog raar maar het wordt al gedaan", pikt Sabine in. "Al zijn er nog altijd wel gevolgen van de pandemie. Het grote vuurwerk en optreden aan de opera van Sydney zullen voor het eerst zonder publiek doorgaan."

Geen bosbranden

Een jaar geleden haalde Australië het wereldnieuws met de grootste bosbranden uit zijn moderne geschiedenis. "Dit jaar is daar gelukkig geen sprake van", zegt Dorien. "Al blijven de Australiërs waakzaam. Dit weekend gaan de temperaturen voor sommige regio's naar 40 graden en is er een verhoogd risico." Volgens de Antwerpse hartsvriendinnen zijn er verschillende redenen voor het uitblijven van de grote branden. "Er is veel aan back burning gedaan. Dat is het gecontroleerd afbranden van bepaalde zones in de natuur. Op die manier vermijd je dat een kleine brand snel kan uitgroeien tot een grote bosbrand. Bovendien is er vorig jaar al zoveel vegetatie verdwenen", besluiten ze op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen