Wandelen op Kalmthoutse Heide of bij Wortel Kolonie en even de grens over? "Geen heksenjacht, we blijven menselijk"

Wandelaars, lopers of fietsers die tijdens hun tocht even de grens oversteken, zoals in de Kalmthoutse Heide of in de Vallei van het Merkske, zullen door de politiediensten niet worden geviseerd. Dat zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Eerder vandaag was daar onduidelijkheid over. "Je ziet wel dat je de grens overgestoken bent, aan de bordjes van de wandelknooppunten", zegt Marcel Verschueren, ambassadeur en gids bij Natuurpunt Markvallei op Radio 2 Antwerpen. 

Vanaf morgen zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden. Volgens Gazet van Antwerpen zou dat óók gelden voor wandelaars en fietsers in grensgebieden. Of de politie ook systematisch wandelaars of fietsers zou gaan controleren, was vanochtend nog niet duidelijk. 

"We wachten nog even de tekst van het ministerieel besluit af om te bekijken waar het zwaartepunt van de controles zullen liggen", zei Patrick De Smedt, woordvoerder van de politiezone Grens, vanochtend aan Radio 2. "De overheid wil vooral inzetten op toeristische reizen. We gaan er dus op toezien dat mensen niet met de auto de grens oversteken voor een toeristische uitstap." 

Niet met de auto

Ondertussen is het duidelijk dat er niet systematisch op gecontroleerd zal worden. “Wandelaars, lopers of fietsers uit de grensregio die tijdens hun tocht in het grensgebied, zoals in de Kalmthoutse Heide, de grens zouden oversteken voor een stukje van hun tocht, zullen door de politiediensten niet worden geviseerd. We blijven menselijk en gaan geen heksenjacht organiseren op wandelaars, lopers of fietsers”, nuanceert Sofie Demeyer, woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Uiteraard is het niet de bedoeling om verre verplaatsingen met de auto te doen om dan vervolgens aan de andere kant van de grens een toeristische uitstap te maken. Dat kan nu even niet.”

Met andere woorden: je mag naar de Kalmthoutse Heide rijden om daar te gaan wandelen, ook al steek je tijdens die wandeling even de grens over. Maar je mag niet de grens oversteken om te gaan wandelen in pakweg Cadzand. 

De Belgische wandelknooppunten staan op ongeveer een meter hoogte en zijn donkerrood en wit. De Nederlandse staan maar op een halve meter hoogte en zijn groen en geel.

Marcel Verschueren, ambassadeur en gids Natuurpunt Markvallei

Het is dus nog mogelijk om enkele uitgestippelde wandelingen te doen in de Vallei van het Merkske, een natuurgebied in de regio Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog. Aan de Klapekster in Wortel-Kolonie (Hoogstraten), het bezoekerscentrum van Natuurpunt Markvallei, staat zelfs op een dinsdagvoormiddag de parking goed vol. "In 2019 werd onze wandeling "Flirten met de grens" nog bekroond tot wandeling van het jaar door de provincie", zegt Marcel Verschueren van Natuurpunt Markvallei op Radio 2 Antwerpen. "Op die route steek je maar liefst vier keer de grens over."  

Op het informatiebord bij de Klapekster zijn er verschillende routes uitgestippeld, sommige met alleen Belgische knooppunten, andere ook met Nederlandse knooppunten. Aan de hand van de knooppunten kan je dus weten of je de grens gepasseerd bent of niet: "De Belgische wandelknooppunten zijn ongeveer een meter hoog en zijn rood en wit. De Nederlandse zijn veel lager, maar een halve meter boven de grond en zijn groen en geel."

(lees verder onder de foto)

Een echte grensaanduiding is er niet: "Soms staan er borden van Staatsbosbeheer en dat is een Nederlandse instelling. En hier en daar staat er ook een verkeersbord om aan te tonen dat er geen verkeer door mag. De onze hebben een volledige rode rand en bij de Nederlandse zit er nog een witte lijn in de rode rand, dus dat is een klein verschil als je ze naast mekaar ziet."

Andere planten of dieren zijn er uiteraard niet, of toch: "Wortel-Kolonie is meer bos en heide, in Nederland is er meer open vlakte, maar de bomen zijn even groen en de dieren trekken zich van geen enkele grens aan, zoals die groep staartmeesjes daarnet", lacht Marcel. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen