LianeM

Afvalophaler ILvA overweegt om op aanvraag asbestscans uit te voeren bij mensen thuis

Afvalophaler ILvA overweegt in de toekomst asbestscans aan te beiden aan de inwoners van de 15 gemeenten die bij de intercommunale zijn aangesloten. Asbest is een gevaarlijk goedje dat best door een gespecialiseerde firma wordt verwijderd. Asbestvezels die worden ingeademd kunnen op lange termijn dodelijk zijn.  Via een asbestscan kunnen mensen te weten komen of er asbest in hun huis aanwezig is.

De aankondiging dat ILvA in de toekomst misschien zulke asbestscans gaat aanbieden, komt er na een vraag van de gemeenteraad van Oosterzele. Die had er bij de intercommunale op aangedrongen dat asbest aan huis zou worden opgehaald. Dat kan al in heel wat gemeenten in onze provincie, maar nog niet in de gemeenten die zijn aangesloten bij ILvA. De afvalophaler gaat bekijken wat er mogelijk is, maar overweegt alvast om asbestscans aan te bieden.

In heel wat gemeenten in onze provincie wordt asbest al thuis opgehaald of bieden de afvalintercommunales speciale pakketten aan om asbest te verwijderen en veilig verpakt naar een recyclagepark te brengen. Voor de 15 gemeenten die zijn aangesloten bij ILvA is er alleen de verplichting om asbest op afspraak en verpakt aan te bieden op het recyclagepark, maar echte bijstand is er niet. 

Asbest is een materiaal dat in vele omstandigheden best door een gespecialiseerde firma wordt verwijderd

Tina Verraes van ILvA

Daar komt nu misschien verandering is, zegt woordvoerster Tina Verraes van ILvA: "Als we die asbestscans invoeren, dan zouden mensen kunnen vragen of er iemand gespecialiseerd langskomt om te kijken of er asbest aanwezig is, om welk type asbest het gaat en wat daar het best mee gebeurt. Asbest is toch een materiaal dat in vele omstandigheden door een gespecialiseerde firma verwijderd moet worden. Wij willen dat asbest op een veilige manier wordt aangepakt en wij denken dat in de toekomst zo'n asbestscan kan helpen."

Waar blijft het plan van de provincie?

Voor haar afwachtende houding verwijst ILvA naar een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen. Twee jaar geleden konden de gemeenten zich aanmelden bij de provincie om asbest in de gemeenten te komen ophalen. Dat plan is nog altijd niet rond en gemeenten zoeken naar oplossingen om van het asbest af te geraken. 

Vandaar ook de vraag van Oosterzele aan de afvalophaler om het probleem aan te pakken. Hilde De Sutter, voorzitter van de gemeenteraad: "Wij zien in andere gemeenten dat er firma's zijn die asbest veilg komen verwijderen.  Of dat de intercommunale een adviserende rol speelt om mensen uit te leggen welke beschermende pakken je moet dragen en hoe dat je dat zelf goed kan aanpakken. Bij ons moet het asbest gewoon in zakken aangeleverd worden. Ik zie zelfs mensen asbest binnenbrengen waarbij het gewoon naast hen in de wagen ligt."

ILvA is een samenwerking van 12 Oost-Vlaamse gemeenten: Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Lede, Ninove, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en de 3 Vlaams-Brabantse  gemeenten Affligem, Galmaarden en Liedekerke.

kasto80

Meest gelezen