Videospeler inladen...

Amerikaanse president Biden spreekt over Russische inmenging en Navalny tijdens eerste gesprek met Poetin

De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor het eerst gebeld met zijn Russische collega Vladimir Poetin. In hun gesprek legden ze de basis voor de verlenging van het nucleaire ontwapeningsverdrag New START. Het eerste onderhoud van de nieuwe Amerikaanse president met zijn Russische collega betekende meteen een breuk met de benadering van zijn voorganger. Biden bracht enkele heikele thema's ter sprake, zoals Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en de opsluiting van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny.

In een telefoongesprek spraken beide leiders de bereidheid uit over het verlengen van het nucleaire ontwapeningsverdrag New START. Dat verdrag beperkt het nucleaire arsenaal van Rusland en de Verenigde Staten tot telkens 800 wapendragers en 1.550 inzetbare kernkoppen. 

New START trad op 5 februari 2011 in werking voor een looptijd van 10 jaar, en voorzag in de mogelijkheid van een verlenging. Die verlenging zal er komen, voor vijf jaar, bleek na afloop van het telefoongesprek tussen Biden en Poetin. Beide partijen hebben diplomatieke nota's uitgewisseld, liet het Kremlin weten. 

"Vijf jaar is een goede termijn", zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. "Het laat ons toe om aan een verdere verlenging te werken of een nieuw verdrag, als de politieke wil daarvoor aanwezig is."

De Doema, het Russische parlement, heeft intussen al unaniem ingestemd met de verlenging. Later vandaag moet ook het hogerhuis zich nog over de tekst buigen, maar ook daar wordt groen licht verwacht.

Onder president Donald Trump waren de gesprekken over New START in het slop geraakt, omdat de Republikeinse president het verdrag slechts met één jaar wou verlengen en ook China tot het verdrag wou laten toetreden.

"Resolute" aanpak

Het Kremlin sprak na het telefoongesprek tussen Biden en Poetin ook de hoop uit dat de relatie tussen de twee landen verbetert. "Een zakelijk en open gesprek", zo werd het onderhoud aan Russische kant omschreven. Van enige spanning of onenigheid werd geen melding gemaakt. 

Toch betekende het eerste gesprek van de nieuwe Amerikaanse president met zijn Russische collega een breuk met de benadering van zijn voorganger. Biden had eerder al aangegeven kritischer te zullen optreden tegenover Rusland.

"President Biden heeft duidelijk te kennen gegeven dat de Verenigde Staten resoluut zullen optreden om hun nationale belangen te verdedigen, als antwoord op acties van Rusland die ons of onze bondgenoten schaden", meldde het Witte Huis in een korte verklaring.  

In zijn eerste gesprek met Poetin bracht Biden meteen Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen ter sprake, net als de recente cyberaanval op Amerikaanse ministeries, waarvoor Rusland verantwoordelijk werd gehouden. 

Biden herhaalde ook zijn steun aan de soevereiniteit van Oekraïne. Als vicepresident onder Barack Obama maakte hij de Russische annexatie van de Krim en de oorlog in Oost-Oekraïne van nabij mee. 

Biden ging ook in op de opsluiting van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Hij sprak bezorgdheid uit over de hardhandige manier waarop betogers die om zijn vrijlating vroegen afgelopen weekend werden behandeld. 

Stoltenberg

Biden belde daarnaast ook met Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO.  Die toonde zich verheugd over "het begin van een nieuw hoofdstuk voor het trans-Atlantische bondgenootschap".

Stoltenberg benadrukte het belang van de NAVO als brug tussen de Europeanen en de Amerikanen. "Samen kunnen we uitdagingen aangaan die geen van onze landen alleen aankan", zei hij.

Het NAVO-lidmaatschap van de VS was onder druk komen te staan onder de vorige president Donald Trump, die eiste dat andere landen meer zouden bijdragen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen