FOTO: Yesil Camii/Facebook
YM-Productions

Somers wil erkenning moskee Houthalen-Helchteren intrekken, Mahdi laat Turkse imam het land uitzetten

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) start de procedure om de erkenning van de zogenoemde groene moskee in Houthalen-Helchteren (Yesil Camii) op te heffen. De imam van de moskee had een bericht op Facebook gedeeld waarin op een discriminerende manier wordt uitgelegd waarom homoseksualiteit in de islam verboden is en dat homoseksualiteit leidt tot ziekte en verval. Staatssecrataris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft beslist om de verblijfsvergunning van de Turkse imam niet te verlengen.

"We hebben een reglementair kader dat bepaalt wat lokale geloofsgemeenschappen moeten doen om een erkenning te krijgen en te behouden", zegt minister Somers. "Wie ingaat tegen grondrechten vervat in de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens kan deze erkenning verliezen."

De imam van Yesil Camii had een bericht op zijn Facebook-pagina gedeeld dat op een discriminerende wijze uitlegt waarom homoseksualiteit in de islam verboden is en dat homoseksualiteit ziekte en verval meebrengt. Hij deelde ook een bericht waarin hij zei nog steeds achter de directeur van Diyanet in Turkije te staan. Die had de LGBT-gemeenschap aangevallen in een controversiële toespraak tijdens het vrijdaggebed. De imam van Yesil Camii bedankte iemand die op dat bericht had gereageerd met de boodschap dat “homoseksualiteit een virus is van het kapitalisme en de democratie.”

Enkel diegenen die het wettelijk kader respecteren zullen worden erkend of hun erkenning behouden

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD)

De officiële Facebookpagina van Yesil Camii deelt ook een lang bericht van Diyanet waarin wordt uitgelegd dat homoseksualiteit in de islam verboden is omdat het de toekomst en de familie ondermijnt en dus één van de grootste bedreigingen voor de maatschappij is. 

De provincieraad, de gemeenteraad, het representatief orgaan, het betrokken eredienstbestuur en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) moeten nu binnen de 60 dagen een advies verlenen. 

"Enkel diegenen die het wettelijk kader respecteren zullen worden erkend of hun erkenning behouden", aldus Somers. "Dat is in het belang van alle moslims en bij uitbreiding alle gelovigen in Vlaanderen die de beleving van hun religie wel verzoenen met onze democratische rechtsstaat."

Wie zich niet aan onze waarden wil houden, moet daar de gevolgen van dragen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V)

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft beslist de verblijfsvergunning van de Turkse imam niet te verlengen. De man krijgt ook het bevel om het grondgebied te verlaten.

“Wie haat komt zaaien in onze maatschappij heeft hier geen plaats", aldus Mahdi. "Het stigmatiseren van de holebigemeenschap en die boodschap verder verspreiden kunnen wij niet tolereren." 

"Ik til zwaar aan homofobe uitspraken die gebeuren binnen een geloofsgemeenschap. Als imam heb je een voorbeeldfunctie en al zeker als je het recht ooit hebt gekregen om in België te mogen werken. Wie zich niet aan onze waarden wil houden, moet daar de gevolgen van dragen."

Meest gelezen