2020 Jim Dyson

Billie Eilish hongerde zichzelf uit als tiener: "Haar getuigenis is enorm belangrijk voor jongeren"

De Amerikaanse zangeres Billie Eilish (19) heeft in een interview opnieuw gesproken over hoe ze als jonge tiener met haar lichaam worstelde. Ze vertelt dat ze als 12-jarige ooit een dieetpil nam in de hoop dat ze zou afvallen, maar dat ze er alleen maar van in bed plaste. Volgens body positivity-expert Sabine Peeters is de getuigenis van Eilish enorm belangrijk voor jongeren. "Ze praat over hoe het leven echt is als tiener en als puber."

Awel, de hulplijn voor kinderen en jongeren met een vraag of een probleem, kan je gratis en anoniem bellen op het nummer 102, elke dag tussen 16 en 22 uur (behalve op zon- en feestdagen), op woensdag en zaterdag al vanaf 14 uur. Mailen en chatten kan via awel.be.

Billie Eilish staat erom bekend dat ze altijd wijde kleren draagt, om zich te beschermen tegen commentaar op haar uiterlijk. In het Amerikaanse tijdschrift Variety geeft ze toe dat ze die wijde kleding is gaan dragen, omdat ze haar lichaam niet mooi vond. 

"Drie jaar geleden had ik een verschrikkelijk slechte relatie met mijn lichaam. Vijf jaar geleden at ik amper, ik hongerde mezelf uit. Ik herinner me nog dat ik een pil nam in de hoop dat ik zou afvallen, maar ze deed me in mijn bed plassen. Ik was toen 12. Het is gek, ik kan het niet geloven." 

"Ik dacht dat ik de enige was die moest omgaan met de haat voor mijn lichaam, maar ik denk dat het internet mijn lichaam ook haat. Dus dat is super goed."

Vorig jaar in maart diende ze de mensen die kritiek hebben op hoe ze eruit ziet van antwoord tijdens haar wereldtournee (waar na drie shows een einde aan kwam door de corona-epidemie). In een filmpje ging ze deels uit de kleren, om de bodyshamers op hun plaats te zetten. 

Shockerend

Body positivity-expert Sabine Peeters zegt dat het niet uitzonderlijk is dat meisje van 12 jaar zo met hun lichaam worstelen. Sinds ze een boek schreef over body positivity krijgt ze heel veel reacties binnen. "Ik heb zoveel getuigenissen in mijn mailbox gekregen en elke keer vloert mij dat volledig. De stress waar jongeren al op heel jonge leeftijd aan blootgesteld worden, is enorm. Ik heb het dan over 10, 11 en 12-jarigen. Dat is heel erg shockerend en moeten we echt serieus nemen", zegt ze op Studio Brussel.

De stress waar jongeren al op heel jonge leeftijd aan blootgesteld worden, is enorm.

Sabine Peeters, body positivity-expert

"Die druk komt enerzijds uit de directe omgeving, maar anderzijds mogen we ook de komst van sociale media niet onderschatten. De perfectie die daar constant getoond wordt. Er is nog heel weinig herkenbaarheid. Imperfecties die bij het leven horen, zijn helemaal weggefilterd. Ik vind het al moeilijk om daar doorheen te kijken als volwassene, laat staan als jongere. Dat is toch de leeftijd waarop we heel veel bevestiging nodig hebben en heel veel rondom ons kijken om te vergelijken. Als dat dan het vergelijkingspunt is, is het niet verbazingwekkend dat de stress zo groot wordt."

Volgens Peeters is het ongelofelijk belangrijk dat zo'n grote ster als Billie Eilish spreekt over hoe ze haar lichaam ervaart. "Ze praat over mentale gezondheid en over hoe het leven echt is als tiener en als puber. Het is heel herkenbaar en dat hebben jongeren nodig. Dat ze erkend worden in wat ze voelen."

Beluister hier het volledige gesprek met Sabine Peeters op Studio Brussel:

Meest gelezen