Radio 2

BOOST voor bos: geld voor meer privébossen in Oost-Vlaanderen

BOOST is het nieuwe fonds waarmee vzw Bosgroepen meer grondeigenaars wil stimuleren om extra bos aan te planten. Met zijn 5,5 procent heeft Oost-Vlaanderen op één na de kleinste bosoppervlakte in Vlaanderen. Alleen West-Vlaanderen doet slechter. Het Vlaams gemiddelde is 11 procent. Als een particulier grond heeft, kan die uit het fonds 20.000 euro krijgen per hectare nieuw bos. De vzw Bosgroepen wil er met het fonds voor zorgen dat er in Oost-Vlaanderen meer bossen komen, omdat die heel hard nodig zijn voor het klimaat.

Vzw Bosgroepen werkt met Vlaamse middelen om extra bos te creëren op privé-gronden. Maar omdat er een dringende nood is aan extra bos, is er nu het BOOST-fonds. “We weten dat veel particulieren wel vaak bereid zijn om een bos aan te planten als ze grond hebben. Maar sommigen hebben echt wel een duwtje nodig, en financiële steun", zegt Sylvie Mussche van de vzw. "En er is een grote nood aan extra bos, want met 5,5 procent bos, staat Oost-Vlaanderen voorlaatste in Vlaanderen."

Onlangs richtte de vzw Bosgroepen samen met de provincie Oost-Vlaanderen nog het Bosloket op. Daar kunnen stads- en gemeentebesturen met hun vragen terecht als ze een bos willen aanleggen. Nu komt er dus ook een extra stimulans voor mensen die een lap grond hebben liggen waarop een bos kan komen. “Als compensatie voor het mogelijke verlies aan grondwaarde, hebben we het fonds BOOST opgericht”, zegt Sylvie Mussche van vzw Bosgroepen. “We kunnen grondeigenaars 20.000 euro geven per hectare die ze omvormen tot bos.”

We geloven sterk in rol van particulieren in de aanleg van nieuwe bossen
Sylvie Mussche, vzw Bosgroepen

“Het BOOST-fonds is er gekomen in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen, en geeft 20.000 euro per hectare nieuw privébos. We hebben met het fonds nu al extra budget om volgende winter zowat 10 hectare nieuw bos te ondersteunen. En we gaan nog op zoek naar bijkomende middelen om dat jaar na jaar te doen. 

Nieuw bos van 1,6 ha in Ursel

Momenteel hebben particulieren samen met vzw Bosgroepen al drie pilootprojecten opgestart. In totaal gaat het om 4,1 hectare nieuw bos in De Pinte, Herzele, en nu ook in Ursel.  Daar komt een nieuw bos van 1,6 hectare langs de baan tussen Ursel en Zomergem. Sylvie Mussche: “Zelf hebben we nu symbolisch enkele bomen aangeplant. Een aannemer zal de rest van de 3.750 nieuwe bomen planten. Het gaat dan vooral om inheemse loofbomen, zoals eiken, lindes, trilpopulieren en berken. Er komt ook een hele hoop struiken.”

Dus particulieren die denken ook in aanmerking te komen voor een tussenkomst in de aanleg van bos op eigen grond, die kunnen via onze website een aanvraag doen. Die moet wel binnen zijn tegen 30 april.”

kasto80

Meest gelezen