Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

FBI heeft meer dan 400 verdachten in vizier na bestorming Capitool

De Amerikaanse federale politiedienst FBI heeft meer dan vierhonderd verdachten van het bestormen van het Capitool geïdentificeerd. Assistent-directeur Steven D'Antuono zei dat er meer dan 130 mensen zijn opgepakt.

De FBI heeft meer dan 200.000 digitale tips ontvangen over deelnemers aan de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari door aanhangers van Donald Trump. Veel mensen zagen familieleden of vrienden op foto's en gaven hen aan. De lijst zal nog langer worden, voorspelde de Amerikaanse waarnemend hoofdaanklager Michael Sherwin tijdens de persconferentie.

Sommige verdachten riskeren gevangenisstraffen tot 20 jaar omdat ze beschuldigd worden van zware feiten, zoals geweld op politieagenten. Bij anderen gaat het om vrij eenvoudige aanklachten, zoals het onbevoegd betreden van het terrein en illegale wapendracht.

Bij de bestorming kwamen vijf mensen om het leven. Het gebouw moest worden ontruimd. Op het moment van de bestorming werden de stemmen van de kiesmannen geteld, waardoor Biden officieel de nieuwe president van de VS zou worden.

D'Antuono zei dat de FBI er alles aan doet om de verantwoordelijken voor de rechter te krijgen. Daar moeten zij zich dan verantwoorden voor hun daden.

De openbaar aanklager van Washington zei dinsdag dat hij verwacht dat er snel aanklachten worden ingediend tegen de bestormers. Volgens de aanklager is justitie druk bezig om bewijs te verzamelen tegen de verdachten, zodat ze kunnen worden aangeklaagd en veroordeeld.

Meest gelezen