Gent wil 3 beweegbanken in de stad: "Op zo'n bank kunnen mensen bewegen én praten met elkaar"

In Gent komen er op 3 plaatsen beweegbanken. Da's een zitbank buiten, die uitgerust is met bewegingstoestellen. In andere steden staan er ook al beweegbanken, vooral aan woonzorgcentra of dienstencentra. De beweegbank op de foto staat in Aarschot.

Gent wil op 3 plekken in de stad een beweegbank installeren. Niet alleen oudere mensen kunnen die beweegbanken gebruiken, ook buurtbewoners en passanten. Omdat het gewoon een zitbank is met wat extra's, is de drempel lager om wat oefeningen te doen. In totaal zijn er 250 verschillende bewegingen mogelijk. 

Beweging en sociaal contact

Eline Beirnaert, ergotherapeute in het woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg, is blij dat de beweegbanken er komen, want beweging is belangrijk én zo'n bank stimuleert misschien ook spontane ontmoetingen. "Niets is leuker dan in contact komen met andere mensen terwijl je beweegt", vertelt Beirnaert. "Wij proberen ook wandelroutes en geocaches aan te leggen zodat mensen op onze site komen wandelen. We merken dat mensen die 's ochtends met de hond gaan wandelen, vragen naar vaste bewoners. Ik ben zeker dat de bank menselijke contacten zal uitlokken."

Waar de beweegbanken precies gaan komen, is nog niet duidelijk. De stad gaat nu een 3-tal plekken zoeken om zo'n beweegbank te zetten.  Als die banken een succes blijken, kunnen er nog meer komen elders in de stad

kasto80

Meest gelezen