Kurt Desplenter

Heilig Bloedprocessie Brugge weer afgelast door coronacrisis: "Het heeft niet mogen zijn"

Ook dit jaar zal er geen Heilig Bloedprocessie door de straten van Brugge trekken. Normaal gezien ging de processie door op 13 mei 2021, maar de organisatie en het stadsbestuur van Brugge willen geen risico nemen en gelasten de jaarlijkse traditie af. "We konden niet anders", klinkt het.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de organisatie van de Heilig Bloedprocessie, samen met het stadsbestuur van Brugge, beslist om de editie van 2021 af te gelasten. "Al van voor de zomerperiode, bij de start van de voorbereidingen voor 13 mei 2021, rekenden we op groepsimmuniteit bij de bevolking. Maar de vaccinaties moeten eigenlijk nog op gang komen", zegt William De Groote, voorzitter van vzw Heilig Bloedprocessie.

Voor tweede keer afgelast

In de stoet lopen ongeveer 1.700 mensen mee en er komen zo'n 60.000 toeschouwers op af. "Zelfs als er in mei al meer zou mogen op vlak van evenementen, dan is het nog altijd onwaarschijnlijk dat de repetities, in april, zouden mogen doorgaan", zegt coördinator Matthieu Clarysse. 

De Heilig Bloedprocessie bestaat al meer dan 700 jaar en het is hoogst uitzonderlijk dat de processie afgelast wordt. "Laat staan 2 jaar na elkaar", zegt de schepen van Cultuur, Nico Blontrock (CD&V). "We hadden goede hoop voor de editie van dit jaar, maar het heeft niet mogen zijn."

Meest gelezen