In het najaar start het nieuwe opleidingscentrum voor reddingshonden in Genk

In Genk is de eerste steen gelegd voor het 'Reddingscentrum Vicky & Alexis’, het eerste opleidingscentrum voor reddingshonden in Vlaanderen. Het krijgt een plaats bij de provinciale veiligheidsschool PLOT en is genoemd naar Vicky Storms en Alexis Robert, twee jonge slachtoffers van de gasexplosie in Luik die 11 jaar geleden aan 14 mensen het leven kostte.

Bij de gasontploffing in Luik kwamen veel slachtoffers onder het puin terecht, daar konden ze moeilijk opgespoord worden. Anders zou de tol wellicht minder zwaar geweest zijn. Daarom startten  de vaders van Vicky en Alexis, Guy Storms en Benoit Robert, een stichting om slachtoffers van rampen te helpen in een noodsituatie. Eén van de initiatieven daarvoor is dus het opleidingscentrum.

Vorig jaar werd daarvoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen de provincie Limburg, de Stichting Vicky & Alexis, het PLOT en de Stad Genk. In het reddingscentrum zullen honden en hun begeleiders getraind worden op het zoeken naar vermiste of bedolven personen, en brandweerlui oefenen in het bevrijden van personen vanonder het puin.

Trainen in realistische omgeving

“Het opsporen van slachtoffers bij rampen, verdwijningen en andere calamiteiten is fysiek en psychisch uitermate belastend en snelheid is van het grootste belang. Daarvoor moeten hond en begeleider getraind zijn in omstandigheden die de realiteit benaderen. De oprichting van een professioneel trainingscentrum komt aan die behoefte tegemoet," zegt Guy Storms, co-voorzitter van de Stichting Vicky & Alexis.

Daarvoor is nu dus de eerste spadesteek gegeven. In het najaar zal het centrum van start kunnen gaan. 

Meest gelezen