In Molenbeek worden nummerplaten gescand om te zien of je parkeerticket betaald hebt

In Sint-Jans-Molenbeek zullen de nummerplaten van geparkeerde wagens vanaf nu gescand worden, om te checken of de automobilist parkeergeld betaald heeft. Dat gebeurt met een scanauto en dus niet meer door parkeerwachters. 

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek gaat een scanauto vanaf nu automobilisten opsporen die geen parkeergeld betaald hebben. De auto scant nummerplaten van geparkeerde wagens. Eric Dubois van parking.brussels legt uit hoe het werkt: "Iemand neemt een ticket aan de parkeerautomaat of meldt zich aan via sms, die gegevens gaan naar een centrale database. De scanauto die voorbij komt, neemt foto's, onder meer van de nummerplaat. Die gegevens worden doorgestuurd naar de database en als daar blijkt dat er geen parkeergeld is betaald, wordt een retributiebon verstuurd naar de eigenaar van de wagen."

1.000 wagens per uur

Met de scanauto zal er ook veel meer gecontroleerd kunnen worden, zegt Dubois. "Onze parkeerwachters te voet controleren ongeveer 500 voertuigen per dag, met een scanauto is dat 1.000 wagens per uur. En gezien de toenemende parkeerdruk in Brussel, is het nodig om vaker te controleren." 

Dubois hoopt dat het nieuwe parkeerbeleid ook iets gaat doen aan de problematiek van het foutparkeren. "Ik hoop dat mensen gaan beseffen dat het nodig is om zich correct te parkeren en een ticket te nemen. Maar dit is een proces dat tijd vraagt."

Meest gelezen