Open en bloot: de ingrediënten van de Pfizer/BioNTech- en Moderna-vaccins

In België worden op dit moment de vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna toegediend. Beide maken gebruik van mRNA om je te beschermen tegen COVID-19. Maar wat zit er precies in die vaccins? Welke stoffen worden ons ingespoten? In onderstaande video's gaan we samen met viroloog Johan Neyts door de bijsluiters. 

Ingrediënten uit je eigen keuken

Als je de bijsluiter van het vaccin van Pfizer-BioNTech doorleest, stoot je al snel op de lijst met ingrediënten. Sommige zaken kennen we, zoals keukenzout. Andere zijn onuitspreekbare scheikundige formules. In onderstaande video vertelt Johan Neyts ons wat die stoffen zijn, waarvoor ze dienen, en hoe ons lichaam ermee omgaat.

Videospeler inladen...

Ieder zijn eigen recept

Professor Neyts vertelt ons dat de werking van het Moderna-vaccin bijna identiek is aan dat van Pfizer-BioNTech. Maar als we de bijsluiter erbij nemen, hebben we daar toch nog enkele vragen bij. Bekijk de video om te weten wat die zijn, en om de antwoorden te ontdekken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen