Lieven Latoir met pensioen als burgemeester Sint-Lievens-Houtem, nog niet als vrijwilliger

Voor sommigen kwam het als een verrassing, maar het pensioen van Lieven Latoir (Nieuw Houtem) als burgemeester van Sint-Lievens-Houtem zat al een tijdje in zijn hoofd. Latoir is 68 en naast echtgenoot, vader en grootvader ook nog huisdokter. Na 26 jaar burgemeestersschap, vindt hij het een goed moment om te stoppen. Een eerste kleinkind, de rest van de familie, een nieuwe trombone en wat meer sport en cultuur: dat zullen de belangrijkste bezigheden worden van Latoir vanaf maandag. 

Lieven Latoir is sinds 1994 burgemeester van Sint-Lievens-Houtem voor zijn eigen opgerichte partij Nieuw Houtem. Zonder onderbreking heeft hij 26 jaar lang de burgemeesterssjerp gedragen. Maandag geeft hij die door aan zijn partijgenoot en eerste schepen Tim De Knyf. “Het idee om met pensioen te gaan, speelde al een tijdje, maar door de coronacrisis heb ik toch wel wat langer voortgewerkt. Sommige dossiers zijn door de coronacrisis wat op de lange baan geschoven, maar nu lukt het wel om met pensioen te gaan als burgemeester. Ik blijf wel zetelen in de gemeenteraad, en blijf vrijwillig contactpersoon tussen de gemeente en de medische diensten zolang de coronacrisis duurt. Het is nu ook druk met de inrichting van de vaccinatiecentra. Ik blijf voorlopig ook nog werken als huisarts.”

Het is tijd voor meer rust in het hoofd
Lieven Latoir, vanaf 1 februari gepensioneerd burgemeester van Sint-Lievens-Houtem

“Burgemeester zijn doe je niet van 9 tot 5 uur”, zegt Latoir. “Je bent er bijna constant mee bezig. Als je iets ziet of hoort wat aan de gemeente gelinkt kan worden, dan begin je na te denken. Het werk van een burgemeester stopt eigenlijk nooit, ook niet in het weekend of de vakantie. Meer rust in het hoofd en meer ontspanning zijn dan ook de hoofdredenen om met pensioen te gaan. Ik heb mijn werk als burgemeester wel altijd met veel plezier gedaan, en het zal mij ook blijven boeien. Maar er zijn ook andere dingen die mij boeien, waarvoor ik nu meer tijd wil maken. Daarbij komt de familie op de eerste plaats. Ze hebben mij 26 jaar moeten missen – toch af en toe – en vooral heb ik hén gemist. Ik zou ook meer willen mountainbiken en muziek spelen. Ik heb onlangs een nieuwe trombone gekocht, en ik merk dat ik te weinig tijd kan maken om daar opnieuw de draad op te nemen. Stilzitten ligt niet echt in mijn aard.”

Ik geef de fakkel met gerust gemoed door
Lieven Latoir, vanaf 1 februari gepensioneerd burgemeester van Sint-Lievens-Houtem

Opvolger van Lieven Latoir als burgemeester van Sint-Lieven-Houtem wordt Tim De Knijf, partijgenoot van Latoir en eerste schepen. De vertrekkende burgemeester heeft er alle vertrouwen in dat het schepencollege zich als sterke ploeg even ernstig met de gemeentezaken zal bezig blijven. 

kasto80

Meest gelezen