ddp images

Liveblog: Europa blijft op zijn honger zitten na topoverleg met AstraZeneca: "Nog geen antwoorden, wel betere toon"

Vaccinproducent AstraZeneca heeft Europa nog geen helderheid verschaft over de levering van de vaccins die de Europese Unie heeft besteld. In het Vlaamse onderwijs is beslist om geen extra coronamaatregelen te nemen. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft in het Vlaams Parlement nogmaals benadrukt dat hij er alles aan wil doen om de scholen open te houden. "Dit is een grondrecht." Alle coronacijfers zitten nu in stijgende lijn, ook het aantal overlijdens. Volg het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Overleg tussen AstraZeneca en Europese Commissie afgelopen: "Nog geen antwoorden, maar toon is verbeterd"

Vaccinfabrikant AstraZeneca heeft ook woensdagavond geen helderheid verschaft over de levering van de coronavaccins die de Europese Unie heeft besteld, zegt de Europese Commissie. Wel was de toon van het nieuwe overleg om de ruzie over de aangekondigde vertraging op te lossen "constructief".

"We betreuren het aanhoudende gebrek aan duidelijkheid over de leveringsplanning", twittert Eurocommissaris Stella Kyriakides. De commissie vraagt "een helder plan van AstraZeneca voor de snelle levering van de hoeveelheid vaccins die we hebben gereserveerd voor het eerste kwartaal" van dit jaar. Brussel wil "samenwerken met het bedrijf om oplossingen te vinden" voor de productieproblemen waarop het zegt te zijn gestuit.

Kyriakides en vertegenwoordigers van de EU-landen spraken woensdagavond opnieuw AstraZeneca-topman Pascal Soriot over het conflict waarin vaccinfabrikant en -klant zijn verwikkeld. Aanvankelijk zegde Soriot af, maar daarvan kwam hij in de loop van de dag terug. De gemoederen in Brussel waren intussen hoog opgelopen. Het betoog van de ceo dat AstraZeneca niet heeft beloofd om de afgesproken honderden miljoenen doses tijdig te leveren, maar slechts om daarvoor zijn best te doen, viel verkeerd.

"We hebben een constructief en open gesprek gehad over de complexiteit van het opschalen van de productie van ons vaccin en de uitdagingen die we zijn tegengekomen. We hebben ons uitgesproken voor een nog nauwere coördinatie, om gezamenlijk een pad uit te stippelen voor de levering van ons vaccin in de komende maanden, terwijl we onze inspanningen voortzetten om dit vaccin tijdens de pandemie zonder winstoogmerk aan miljoenen Europeanen te brengen", liet een woordvoerder van AstraZeneca na afloop weten

Kyriakides schrijft in haar tweet nog dat ze het gebrek aan transparantie blijft betreuren.

Voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen in het onderwijs

Er komen voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen in het onderwijs. Dat is beslist op het onderwijsoverleg van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met de vakbonden en koepels. De minister had de onderwijspartners opnieuw samengeroepen na verschillende corona-uitbraken in scholen, ook met de Britse variant. 

Er komt dus vooralsnog geen afkoelingsweek met afstandsonderwijs voor kleuters en lagere schoolkinderen net voor de krokusvakantie, waarin zij ook van thuis uit onderwijs zouden moeten volgen. Voor de middelbare scholieren is die afkoelingsweek wel al ingepland.

Wel krijgen leerlingen op de lagere school nu vaste plaatsen in de klas en in de refter. Dat is belangrijk voor de nieuwe teststrategie. Kinderen die in de klas nauw contact hebben gehad met een besmet klasgenootje kunnen op die manier meteen opgespoord en getest worden.

Kunstacademies mogen de lessen voor leerlingen ouder dan 12 ook nog altijd binnen organiseren. Die teken- en muziekacademies zaten met vragen omdat de Vlaamse regering in haar advies aan het Overlegcomité onder meer de nadruk legt op buitenactiviteiten en op maar 1 hobby per kind.

Bekijk hier het interview met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in "Villa Politica" op Eén:

Videospeler inladen...

Geraardsbergen test alle lagereschoolkinderen en leerkrachten

In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen worden vanaf vrijdag alle kinderen en leerkrachten van de lagere scholen getest op corona. Dat meldt het stadsbestuur van Geraardsbergen.

In Geraardsbergen woeden momenteel verschillende corona-uitbraken onder lagereschoolkinderen, waardoor al enkele scholen gesloten werden en kinderen en leerkrachten in quarantaine geplaatst werden. De buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13 jaar werden eerder al geannuleerd tot en met de krokusvakantie.

"Bij kinderen kunnen besmettingen langere tijd onder de radar blijven omdat ze vaak weinig of geen symptomen vertonen. Ze besmetten echter wel anderen waarmee ze in contact komen. Om te voorkomen dat de situatie escaleert en de scholen in Geraardsbergen hierdoor volledig de deuren zouden moeten sluiten werd ervoor gekozen om een goed zicht te krijgen op het exacte aantal besmettingen met testing via de scholen", zegt het stadsbestuur.

Rapport waarschuwt voor opmars Britse variant: "De besmettelijkheid van die variant ligt 65 procent hoger"

Uit een nieuw rapport van de corona-experten blijkt dat de Britse variant van het virus in opmars is in ons land en dat de besmettelijkheid van die variant 65 procent hoger ligt. "Als er niets verandert aan het huidige beleid, zitten we in februari of maart in de problemen. Uit het rapport blijkt dat er meer maatregelen zich opdringen, maar als iedereen de huidige maatregelen nog beter volgt, heeft dat ook effect", zegt Marc Van Ranst in "De afspraak".

Lees het volledige artikel hier:

Viroloog Johan Neyts: “AstraZeneca was wellicht wat te optimistisch bij afsluiten van contract”

Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) denkt dat het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca te optimistisch is geweest toen het contract met de Europese Unie werd afgesloten voor de levering van 400 miljoen coronavaccins. “Ik denk dat AstraZeneca nu botst op de realiteit”, zei Neyts vanavond in Terzake.

“De productie van het vaccin van AstraZeneca is dan ook moeilijker in vergelijking met de zogenoemde mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Die worden eigenlijk door machines gemaakt, terwijl het bij AstraZeneca om een biologisch proces gaat”, zegt Neyts. AstraZeneca gebruikt een aangepast verkoudheidsvirus voor zijn vaccin.

“Een biologisch proces moet je optimaliseren. Vergelijk het met het kweken van een nieuw tomatenras. Dan moet je ook gaan kijken wat de optimale temperatuur is en wat de ideale parameters zijn. Dat heeft zijn tijd nodig en ik denk dat AstraZeneca dat wat verkeerd heeft ingeschat.”

Herbekijk het volledige gesprek met viroloog Johan Neyts uit Terzake:

Videospeler inladen...

Farmabedrijf AstraZeneca geeft sinds half 7 vanavond uitleg aan Europese Commissie

Farmabedrijf AstraZeneca geeft op dit moment extra toelichting aan de Europese Commissie over de leveringsproblemen van het bedrijf. De Europese Commissie wil weten waarom er slechts een kwart van de beloofde coronavaccins zal worden geleverd.

We hebben een duidelijk contract afgesloten met AstraZeneca en Europa heeft zwaar geïnvesteerd in de productiecapaciteit
Stefan De Keersmaecker, woordvoerder Europese Commissie

Bekijk het volledige gesprek met de woordvoerder van de Europese Commissie uit het Journaal van 19 uur:

Videospeler inladen...

Noorwegen sluit grenzen voor niet-inwoners

Noorwegen sluit in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht zijn grenzen, behalve voor essentiële reizigers. Premier Erna Solberg maakte de maatregel tegen verspreiding van het coronavirus woensdag bekend op een persconferentie.

"In de praktijk zal de grens dicht zijn voor iedereen die niet in Noorwegen woont", aldus de premier. Alleen medisch personeel uit Zweden en Finland, goederentansport en werknemers met kritische functies mogen het land nog binnen. De meeste arbeidsmigranten zijn voorlopig niet welkom. De inreisbeperkingen worden over twee weken opnieuw bekeken.

Belgische expert over leveringsproblemen coronavaccins: “We moeten leren leven met die onzekerheden”

Professor Nico Vandaele (KU Leuven), gespecialiseerd in het productieproces van vaccins, is niet verrast dat de farmabedrijven niet altijd hun beloofde hoeveelheid vaccins kunnen leveren. “Vaccins produceren is heel complex, en men onderschat vaak alle onzekerheden die spelen”, zei hij in “De wereld vandaag” op Radio 1.

“Er zijn bijvoorbeeld heel veel kwaliteitscontroles en alles moet 100 procent perfect zijn. Bij het minste haartje in de boter gaat men op zoek naar een verklaring. Als die niet kan worden gevonden, dan gaat men soms het hele lot opzijzetten en dan heb je  plots een pak minder vaccins”, zegt professor Vandaele. “Zeker in het begin heb je geen buffers en dan voel je de minste opschorting onmiddellijk.”

“Het probleem is dat men een vast schema van vaccineren wil combineren met het onzekere productieproces van vaccins. Maar die twee zijn niet met elkaar te rijmen. Het enige wat je dan kan doen is daarmee leren leven en heel flexibel zijn. Maar flexibiliteit kost ook altijd iets en is altijd ten nadele van iemand.”

Herbeluister het volledige gesprek met professor Nico Vandaele uit “De wereld vandaag”: 

EU heeft baat om andere landen te helpen met vaccinatie: "Die landen zullen niet vergeten wie hen 'bevrijd' heeft"

Professor Internationale Betrekkingen David Criekemans (UA) waarschuwt voor "vaccinnationalisme". Elk land wil zo snel mogelijk de hele bevolking vaccineren, en daardoor dreigen arme landen uit de boot te vallen. "Dat kan ook negatieve gevolgen hebben voor het Westen", zegt Criekemans in "De wereld vandaag" op Radio 1. "China heeft ook een vaccin, en zal dat gebruiken om meer politieke macht te verwerven."

Lees het volledige artikel hier:

Magistraten ervaren toename gedwongen opname: "We merken dat mensen sneller de controle over zichzelf verliezen"

Verschillende parketmagistraten krijgen steeds meer te maken met politie-interventies waarbij mensen helemaal over de rooie gaan. "Het is op buikgevoel gebaseerd dat we ervaren dat er meer mensen met psychische problemen zijn die worden doorverwezen naar een psychiater voor mogelijke gedwongen opname. We merken dat mensen bij gewone politietussenkomsten een stuk heftiger en agressiever reageren", zegt procureur des Konings van het parket van Halle-Vilvoorde Ine Van Wymersch.

Lees het volledige artikel hier:

Meest gelezen