Flip Franssen

Magistraten ervaren toename gedwongen opname: "We merken dat mensen sneller de controle over zichzelf verliezen"

Verschillende parketmagistraten krijgen steeds meer te maken met politie-interventies waarbij mensen helemaal over de rooie gaan. "Het is op buikgevoel gebaseerd dat we ervaren dat er meer mensen met psychische problemen zijn die worden doorverwezen naar een psychiater voor mogelijke gedwongen opname. We merken dat mensen bij gewone politietussenkomsten een stuk heftiger en agressiever reageren", zegt procureur des Konings van het parket van Halle-Vilvoorde Ine Van Wymersch in "De wereld vandaag".

Parketmagistraat Myriam Claeys van het parket in Gent heeft vanmorgen een noodkreet geslaakt over de toename van het aantal mensen die doorverwezen moeten worden naar psychiaters voor gedwongen opname. Procureur des Konings bij het parket Halle-Vilvoorde Ine Van Wymersch stelt ook vast dat er steeds meer mensen de pedalen verliezen bij een politie-interventie. 

Ine Van Wymersch doet nog regelmatig een nachtdienst en ze kan alleen maar bevestigen dat ze regelmatig gebeld wordt door de politie voor mensen die op de een of andere manier de pedalen verloren zijn. 

"Het gaat om mensen die in normale omstandigheden regelmatig op fysieke consultatie gaan bij een hulpverlener of stipt medicatie moeten nemen. Door de coronaomstandigheden wordt dat minder nauwgezet opgevolgd. Er zijn ook mensen die nog niet in het hulpverleningstraject zaten, die het niet meer zien zitten en die vinden heel moeilijk de weg naar hulp."

De agressie bij politie-interventies is ook toegenomen. "We merken ook dat de mensen bij gewone politionele tussenkomsten een stuk heftiger reageren en sneller de controle over zichzelf verliezen. Het is op buikgevoel gebaseerd dat we ervaren dat er meer mensen met psychische problemen zijn."

Gedwongen opname kan meer opvallen nu er minder "gewone criminaliteit" is door de coronamaatregelen

Ine Van Wymersch wil de link met de coronacrisis niet als enige verklaring leggen. "Het is moeilijk te zeggen of het komt door de coronacrisis. Het kan zijn dat zo een interventies meer opvallen omdat we minder oproepen voor andere criminaliteit krijgen door de invoering van de avondklok. Het valt wel op dat we veel vaker de procedure tot gedwongen opname moeten starten."

Dat betekent dat de mensen door de politie naar een ziekenhuis worden gebracht waar een psychiater onderzoekt of iemand moet worden gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling. 

"De procedure voor een gedwongen opname ligt helemaal vast. Wanneer een psychiater een opname nodig vindt, dan moeten we op zoek naar een plaats in een instelling en dat is ook niet evident."

Bekijk hier het gesprek met Ine Van Wymersch in "De Afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen