Videospeler inladen...

Rapport waarschuwt voor opmars Britse variant: "In februari of maart problemen als er niets verandert aan huidig beleid"

Uit een nieuw rapport van de corona-experten blijkt dat de Britse variant van het virus in opmars is in ons land en dat de besmettelijkheid van die variant 65 procent hoger ligt. "Als er niets verandert aan het huidige beleid, zitten we in februari of maart in de problemen. Uit het rapport blijkt dat er meer maatregelen zich opdringen, maar als iedereen de huidige maatregelen nog beter volgt, heeft dat ook effect", zegt Marc Van Ranst in "De afspraak".

Het Regeringscommissariaat Corona heeft drie nieuwe rapporten vrijgegeven waarin de resultaten staan van de testing van de voorbije maanden en de impact van de Britse variant van het coronavirus. Over de sterke impact en de verspreiding van de Britse variant maakt viroloog Marc Van Ranst zich grote zorgen.

"De Britse variant is tot 65 procent besmettelijker dan de standaardvariant. De resultaten van verschillende landen liggen tussen 30 en 70 procent besmettelijker. In België komen we uit op 65 procent met de cijfers die voorhanden zijn. We moeten goed beseffen dat de Britse variant die hier al een tijd aanwezig is, flink besmettelijk is. Deze variant wil je zo veel mogelijk buiten houden. Uit analyses blijkt duidelijk dat die variant geïmporteerd is bij reizen rond Kerstmis", zegt Van Ranst in "De afspraak".

De grote vrees is dat de Britse variant de dominante verspreider van het virus wordt. "Als er niks verandert aan het huidige beleid, zitten we in februari of maart in de problemen. Dan zouden we aan een reproductiewaarde komen van 1,65. Dat betekent dat 10 mensen die besmet zijn, 16 mensen besmetten. Dat komt overeen met de piek van de tweede golf en dat is meer dan in het Verenigd Koninkrijk, waar ze aan 1,4 zitten."

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst uit "De afspraak" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Lockdown zou alleen een draagvlak krijgen als de cijfers fel stijgen, maar problemen zitten nog onder de waterlijn

viroloog Marc Van Ranst

Volgens Van Ranst is het een kwestie van tijd vooraleer de cijfers opnieuw de hoogte in schieten. "Er moeten meer maatregelen worden voorbereid. Uit het rapport blijkt dat er meer maatregelen zich opdringen. Als iedereen de huidige maatregelen volgt, zal dat ook een effect hebben. Alles kan altijd beter."

"De toestand is ernstig en de problemen zitten nog onder de waterlijn. De curve is de voorbije negen weken aan het schommelen, maar niet ongelofelijk de hoogte ingegaan. Het grote probleem is dat we de mensen moeten overtuigen dat de toestand gevaarlijk is, maar je ziet het nog niet."

De heropening van de kappers midden februari is een versoepeling die volgens Van Ranst heel weinig kans maakt. "Voor de wetenschappers is dat al langer duidelijk", klinkt het.

Onze enorme testcapaciteit zou pandemie onder controle kunnen houden
professor microbiologie Herman Goossens

Professor Herman Goossens laat een iets positievere stem horen. Goossens staat aan het hoofd van de werkgroep testing. Hij maakt zich zorgen over de groeiende verspreiding van de Britse variant en de grotere reproductiewaarde van die stam.

"Uiteraard maak ik mij zorgen over de groeiende reproductiewaarde van de Britse variant. Dat betekent dat de epidemie aan het groeien is en dat is verontrustend. Tegelijkertijd zijn de spelregels niet veranderd. Het is een reden te meer om de huidige maatregelen goed op te volgen. We moeten kijken of we met een slim testbeleid toch niet kunnen in slagen om de pandemie onder controle te houden. We beschikken in België over een enorme testcapaciteit die we nu zouden kunnen aanspreken", reageert Goossens.

Uit het rapport over de resultaten van de testing in scholen met de coronatestbus van de Universiteit Antwerpen blijkt dat de Britse variant aanwezig was in 7 van de 23 scholen waar getest is. Het aantal positieve tests is opmerkelijk hoger bij kinderen tussen de vijf en de twaalf jaar.  "Dat moet nog niet grote onrust opwekken, want voorheen werd er veel minder in die leeftijdscategorie getest", zegt Goossens.

Meest gelezen