Amir Bachrouri is de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad: "Geef jongeren voorrang bij versoepelingen"

Amir Bachrouri (18) is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Bovenaan op de agenda staat duurzaam perspectief voor jongeren in deze coronatijden: Wat volgt er na de krokusvakantie en volgen er versoepelingen tegen de zomer? De jeugd gaat als laatste een vaccin krijgen en daar mag volgens Bachrouri iets tegenover staan. "Als er door de vaccinaties mogelijkheden zijn tot versoepelingen, moeten die eerst doorgevoerd worden voor de jongeren", stelt hij voor in een interview met VRT NWS.

De Vlaamse Jeugdraad is een adviesraad die de stem van kinderen en jongeren verdedigt bij de Vlaamse regering. De raad wordt elke drie jaar verkozen door de jeugd en bestaat uit 8 jongeren en 8 jeugdwerkers. Bachrouri is nu door de raad verkozen tot voorzitter. Franka Foré van jeugddienst Joetz, een partner van de Socialistische Mutualiteiten, wordt ondervoorzitter.

Amir Bachrouri is trouwens niet aan zijn proefstuk toe, vorig jaar schreef hij op deze site bijvoorbeeld een opiniestuk gericht aan alle jongeren om zich aan de maatregelen te houden, maar ook aan de politiek om duidelijker te communiceren naar de jeugd.

De Antwerpenaar volgt Alexandra Smarandescu uit Diest op. Smarandescu was zelf 21 toen ze voorzitter werd. Bachrouri is met zijn 18 lentes het jongste lid van de raad, maar zijn leeftijd maakt voor hem geen verschil. "Wat ons verbindt is dat we allemaal geëngageerde jongeren zijn", zegt hij daarover.

De komende drie jaar gaat de Vlaamse Jeugdraad focussen op klimaat, gelijke kansen en mentaal welzijn. In eerste instantie gaat de meeste aandacht natuurlijk naar de coronacrisis en de impact daarvan op de jeugd. "We willen de stem van de jeugd versterken en ervoor zorgen dat jongeren perspectief krijgen, dat we ook gehoord worden."

Voorrang bij versoepelingen?

Op de vaccinatiestrategie wegen wordt moeilijk voor de adviesraad, veel jongeren zullen wellicht niet of pas helemaal op het einde een vaccin krijgen. Daarom vindt hij dat daar tegenover mag staan dat jongeren wel op de eerste rij staan als het over versoepelingen gaat.

"Vanaf het moment dat mensen massaal gevaccineerd gaan worden en er mogelijkheden zijn tot versoepelingen, denk ik dat die versoepelingen het eerst moeten doorgevoerd worden voor jongeren", zegt hij. "Je moet ze hoop en perspectief geven om zo snel mogelijk hun gewone leven weer op te pikken."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Sinds dinsdag is er weer wat meer ademruimte voor een deel van de jeugd. Voor kinderen jonger dan 12 wordt het aantal hobby’s wel beperkter, maar voor jongeren tussen 12 en 18 jaar zal er voor het eerst sinds lang weer wat meer mogen.

Goed nieuws, vinden ze bij de jeugdraad, alleen blijft een grote groep jongeren nog steeds in de kou staan. De studenten bijvoorbeeld. "Ik zit in mijn eerste jaar aan de universiteit en heb nu lesvrije week, maar kan eigenlijk niets doen", zegt Bachrouri. "De ademruimte die ik nodig had na mijn examens, is er nog niet. Ik kan niet afspreken met vrienden."

Bachrouri is zelf vrijwilliger bij jeugdhuis Den Eglantier in Berchem. Hij merkt daar dat veel jongeren het moeilijk hebben. "Bijvoorbeeld als ze op een heel klein appartementje wonen en nu bijna nergens naartoe kunnen", legt hij uit. "Bij de meeste dingen buiten moeten ze een mondmasker dragen en ze mogen met bijna niemand afspreken."

Hij merkt ook veel schooluitval. Jongeren die het afstandsonderwijs beu zijn of om andere coronagerelateerde redenen afhaken. "Jongeren die beroepsonderwijs volgen met veel stages bijvoorbeeld, zijn heel moeilijk op school te houden nu die stages wegvallen", zegt hij. "Sommige jongeren kun je gewoon niet bereiken met een pc. Als ze al een pc hebben."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Wat na de krokusvakantie?

Daarom is er volgens Bachrouri vooral nood aan echt duurzaam toekomstperspectief. "Tegen de krokusvakantie zou duidelijk moeten worden dat dit de laatste vakantie is die we zo beperkt in onze vrijheden moeten doorbrengen", zegt hij resoluut. "Zodat we weten waarvoor we nog even op de tanden moeten bijten."

Wat mij betreft zouden jongeren zeker tegen de zomer terug vrij moeten zijn

Daarna zou er weer meer mogelijk moeten zijn. In het beste geval al tegen de paasvakantie, maar zeker tegen de grote vakantie komende zomer. "Wat mij betreft zouden jongeren zeker tegen de zomer terug vrij moeten kunnen zijn", zegt hij.

Bekijk hier het gesprek met Amir Bachrouri in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen