ImageGlobe

We hebben allemaal iets te verbergen

Vandaag is het "Data Protection Day" of internationale dag van de gegevensbescherming. Bart van Buitenen van het data- en privacybedrijf Cranium haalt enkele recente cijfers aan om aan te tonen dat we (online) meer dan ooit voorzichtig moeten zijn met onze gegevens.

Het aantal klachten bij onze Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) is in 2020 verdubbeld ten opzichte van 2019. Dit zijn klachten over het bijhouden van persoonsgegevens, ongewenste reclame of camerabewaking. Vandaag, op de internationale dag van de gegevensbescherming, geeft dit aan dat de bewustwording over privacy in stijgende lijn zit. Dat is maar goed ook, want we mogen nooit vergeten dat we allemaal wel iets te verbergen hebben. 

Plots speelt een groot deel van ons leven zich online af. Hoe kan het ook anders in tijden waar de zin van het jaar “Je staat nog op mute!” was en de digitale snelweg de enige is waar niet-essentiële verplaatsingen nog mogen? We doen het gretig: meer dan ooit vliegen onze gegevens digitaal in het rond, op en neer gestuurd tussen online retailers, berichten- en videotools, sociale media en nog veel meer. 

Schadelijke gevolgen

Die digitalisering komt echter ook met een prijs. In Nederland becijferde de politie dat de zogeheten “vriend-in-noodfraude” in 2020 goed was voor 13 miljoen euro schade. Onze GBA behandelde zelf nog zeer recent een zaak waarbij 25.000 euro boete werd opgelegd aan een telecombedrijf wegens het onterecht overzetten van iemands telefoonnummer naar een oplichter. Een oplichter die, gewapend met enkele persoonsgegevens, de bediende in de winkel ervan overtuigde een nieuwe simkaart te verstrekken. Er hangt tegenwoordig zoveel vast aan dat mobiele nummer. Kunt u zich zelfs nog voorstellen welke schade er toegebracht kan worden wanneer iemand met kwade bedoelingen daar toegang toe heeft?

Handel in gegevens

Laten we vooral de overheid niet vergeten. Nooit eerder zette de overheid immers op dergelijke schaal digitale middelen in om gegevens te verwerken van ons, burgers. Met meer dan twee miljoen downloads is de Coronalert-app van de overheid haar populairste ooit, en zaken zoals contacttracing kunnen nu eenmaal niet plaatsvinden zonder databanken met gegevens. 

Onze noorderburen tonen ons opnieuw wat er fout kan gaan wanneer er veel gevoelige gegevens verzameld worden: deze week kwam aan het licht hoe binnen de entiteit die in Nederland belast is met testen en contacttracing (de Gemeentelijke Gezondheidsdienst of de GGD) een levendige handel was ontstaan waarbij gegevens uit de databanken verkocht werden op het internet. 

Warme oproep

Ondertussen is de klassieke privacyvraag “Maar ik heb toch niets te verbergen?” beantwoord. Jawel, u en iedereen om u heen heeft iets te verbergen. We spreken dan niet over kinky foto’s op uw gsm of heimelijke berichten over criminele activiteiten. De gegevens die het meeste bescherming verdienen, zijn net die gegevens die wij allemaal hebben zoals onze naam, ons adres, telefoonnummer, rijksregisternummer of onze testresultaten.

Het is nu meer dan ooit de boodschap om bedachtzaam te zijn, dingen in vraag te stellen, nooit meer gegevens prijs te geven dan nodig en bij het vermoeden van misbruik klacht neer te leggen. We delen als burger allemaal een verantwoordelijkheid om inbreuken te beperken en over onze gegevens te waken. 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen