Videospeler inladen...

Orkaan Eloïse treft 250.000 mensen  in Mozambique

In Mozambique laat orkaan Eloise een kwart miljoen mensen in nood achter, dat heeft de VN gemeld. Afgelopen weekend ging de orkaan aan land en veroorzaakte er zware overstromingen. Er vielen minstens 9 doden. 

Mozambique, een land in het zuidoosten van Afrika, werd afgelopen zaterdag getroffen door de tropische storm Eloïse. Door de grote hoeveelheden regen en felle wind die Eloïse met zich meebracht, ontstonden er zware overstromingen. 

Vooral de kuststad Beira werd getroffen, daar vielen de meeste dodelijke slachtoffers. De districten Buzi en Nhamatanda werden dan weer getroffen door overvloedige regen. In de kustregio centraal in het land werden er windstoten tot 160 kilometer per uur gemeten en waren er ook hevige stortregens. 

(Bekijk de video en lees hieronder verder)

Videospeler inladen...

"We zien dat veel mensen de overstroomde gebieden proberen te verlaten",  zegt VN-coördinator in Mozambique Myrta Kaulard. Door de orkaan zijn 18.000 mensen op de vlucht. Er zijn ook 76 gezondheidscentra beschadigd en 400 klaslokalen werden vernield. In de omgeving van Beira werd ook erg veel landbouwgrond verwoest. Bovendien zijn de laatste weken de coronabesmettingen erg snel gestegen.

Volgens Kaulard nemen de noden in het land enkel toe. Er is nu nood aan zaken zoals "drinkbaar water, voedsel, opvang, en mondmaskers", zei Kaulard nog.

Mozambique werd twee jaar geleden al zwaar getroffen door de cycloon Idai, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. Ook cycloon Kenneth richtte in 2019 een verwoestende schade aan met zo'n 700 doden, miljoenen slachtoffers en enorm veel materieel verlies.

Mozambique
AFP or licensors
Mozambique
AFP or licensors

Meest gelezen