Maud Vanhauwaert - foto Jacotte Brokken

Poëzieweek steekt iedereen hart onder de riem met thema "Samen – Al t'hope"

Het is vandaag Gedichtendag en de start van de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Met een thema dat deze coronatijd als een handschoen past: samenhorigheid. Dichteres Maud Vanhauwaert brengt dat in de praktijk: ze levert een gedicht aan huis en brengt mensen samen. 

Het boekenplatform van de VRT LangZullenWeLezen lanceerde samen met Radio 2 en Poëziecentrum een oproep: "Bij wie wil jij dichter komen?" Een jury selecteerde vijf inzendingen, vijf verhalen waar dichteres Maud Vanhauwaert op af ging.  Ze richtte de koffer van haar auto in als  gedichtenbibliotheek en koos voor elk verhaal een geschikt gedicht uit. Het resultaat is "Dichter met Maud", vijf filmpjes waarin poëzie mensen samenbrengt. 

Studenten, bejaarden, nabestaanden van coronaslachtoffers, zorgverleners: heel wat mensen gaven te kennen dat ze kracht en verbondheidheid vinden in mooie woorden. De verhalen vindt u op de website

Kapper Etienne uit Steenhuize kreeg een gedicht van zijn dorpsgenoten. Ze zijn er het hart van in dat hun kapper en lokale filosoof door zijn leeftijd en de coronacrisis zijn zaak heeft moeten sluiten. Bekijk het filmpje hier:

Ik mis je nergens echt het ergst,
maar altijd overal

Bette Westera

Vijf broers en zussen - Pieter, Thomas, Wannes, Liza en Emma - stuurden een bericht over hun verdriet om hun onverwacht en recent overleden moeder. Met de hulp van Maud Vanhauwaert willen ze een maand na haar overlijden een gepast eerbetoon brengen. Bekijk de ontroerende video hier:

Samen, al 't hope

Gedichtendag en de Poëzieweek zijn op gang getrokken met een startshow in Antwerpen, zonder publiek natuurlijk, met als gangmakers de Vlaamse Maud Vanhauwaert en de Nederlander Rodaan Al Galidi.  Dertig schrijvers lazen gedichten voor over het thema "samen", uiterst toepasselijk in deze barre tijden van sociale afstand en isolement.  

Videospeler inladen...

"We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen. Tegen individualisme en voor inclusie," klinkt het bij de organisatoren van de Poëzieweek.

Stefan Hertmans zei in zijn videoboodschap: "Een gedicht is een eenzaam ding in de taal. De dichter is meestal eenzaam wanneer hij het schrijft; de lezer is heel vaak alleen wanneer hij het leest. En toch ontstaat daaruit een vorm van samenzijn. Het delen van onze eenzaamheid is waarschijnlijk de sterkste vorm van samenzijn.”  

"Samen" betekent voor Mustafa Kör "verhalen die grootvaders vertelden”. Marleen de Crée vindt het "een mooi woord met een diepe betekenis. Het betekent eerlijkheid, vertrouwen, warmte, empathie”. En de jonge dichteres Amina Belôrf voegt daaraan toe: "Ik vind dat poëzie de levenslust naar boven haalt.”

Gedichtendag is de start van de Poëzieweek, die zowel in Vlaanderen als in Nederland wordt gevierd in scholen, bibliotheken, boekhandels en op vele andere plaatsen, zelfs in coronatijd. Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi schreven ook het boekje "Samen. Al 't hope" dat u cadeau krijgt als u voor 12,5 euro poëzie koopt in de winkel, samen met een poster met een gedicht van hen beiden.

Voor eeuwig verbonden

De dood en het leven
gaan naar dezelfde school,
zitten bij elkaar in de klas,
luisteren naar dezelfde meester.
Bij een vraag steken ze beiden hun vinger op
en geven samen hetzelfde antwoord.
In de pauze spelen ze op hetzelfde plein,
vallen uit dezelfde tak,
kloppen hetzelfde zand uit hun schoenen
en na de laatste les
gaat het leven naar de dood
en de dood naar het leven.

Rodaan Al Galidi

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen