Videospeler inladen...

Overleg tussen vaccinproducent AstraZeneca en Europa afgelopen na dag vol hoogspanning: wat is er aan de hand? 

De Europese Commissie heeft vanavond opnieuw meer uitleg gekregen van het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca. Het bedrijf moest zich voor de Commissie verantwoorden omdat het maar een kwart van de beloofde coronavaccins kan leveren aan Europa. Volgens Europees commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides ging het om een "constructief gesprek", maar is er nog niet voldoende duidelijkheid. Wat is er precies misgelopen?

Er is nog niet veel over bekend, maar het overleg tussen vaccinproducent AstraZeneca en de Europese Commissie is intussen afgelopen. Op Twitter laat EU-commissaris Stella Kyriakides weten dat het een "constructief gesprek" was, maar klaarblijkelijk is er niet veel vooruitgang geboekt.

De Europese Commissie blijft aandringen op een snelle levering zoals "contractueel werd vastgelegd", en gaat nu samen met AstraZeneca een oplossing zoeken om zo snel mogelijk de beloofde vaccins te kunnen bezorgen aan de Europese lidstaten. 

Kyriakides schrijft nog dat ze het gebrek aan transparantie blijft betreuren.

Wat is er misgelopen?

Even terug naar vorige week vrijdag. Farmabedrijf AstraZeneca kondigt aan dat het fors minder dosissen zal leveren aan Europa dan overeengekomen. Het zou in de komende maanden gaan om een kwart van de 400 miljoen beloofde dosissen. Voor ons land zouden er slechts 650.000 dosissen worden geleverd in plaats van 1,5 miljoen.

We hebben gezegd dat we ons best zullen doen, maar zonder garantie op succes

CEO Pascal Soriot van AstraZeneca

Eergisteren zat de top van AstraZeneca al twee keer samen met de Europese Commissie en de lidstaten, maar het bedrijf kon volgens commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides geen duidelijk antwoord geven op alle vragen. Kyriakides liet daarover haar ongenoegen blijken in een forse verklaring.

Gisteren vroeg CEO Pascal Soriot van AstraZeneca in een aantal interviews om wat meer begrip te tonen voor het verminderd aantal dosissen. "Dit is geen contractuele verbintenis die we met Europa zijn aangegaan", zei hij aan de Italiaanse krant "La  Repubblica". "We hebben gezegd dat we ons best zullen doen, maar zonder garantie op succes." 

De discussie gaat onder meer over de productiesites van AstraZeneca en de landen waar die vaccins naartoe gebracht worden. Volgens Soriot staat in de aankoopovereenkomst met de Europese Commissie dat de sites in het Verenigd Koninkrijk ook voor leveringen aan de EU kunnen worden ingezet, "maar pas later". Hij wijst er ook op dat het contract met de EU drie maanden later is ondertekend dan dat met het Verenigd Koninkrijk.

Europees commissaris voor gezondheid Stella Kyriakides gaat niet akkoord met die manier van handelen: "We verwerpen de logica van 'wie eerst komt, eerst maalt'. Dat werkt misschien bij de lokale slager, maar niet in contracten."

Wie eerst komt, eerst maalt? Die logica werkt misschien bij de lokale slager, maar niet in contracten
Stella Kyriakides, EU-commissaris voor Volksgezondheid

De Europese Commissie reageert boos. "We betwisten verschillende elementen van dit interview, onder meer dat de productie op Britse sites alleen voor leveringen aan het Verenigd Koninkrijk bestemd zou zijn. Dat klopt niet", citeert een goede bron aan het persagentschap Belga. Ook dat AstraZeneca zich er alleen maar toe heeft verbonden zijn "best te doen", zou niet kloppen. "Het contract voorziet in bijkomende productiecapaciteit. Als er zich een probleem zou voordoen in een fabriek in België, kunnen we een beroep doen op andere fabrieken in Europa of het Verenigd Koninkrijk", luidt het nog bij de Commissie.

VRT NWS heeft contact opgenomen met AstraZeneca, maar het farmabedrijf is bijzonder karig met informatie. Het wil alleen kwijt dat het wereldwijd samenwerkt met 20 leveranciers, en dat er problemen zijn bij toeleverancier  Novasep in Seneffe, in Wallonië.

De Europese Commissie heeft ons land gevraagd om het productieproces bij Novasep te laten controleren door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het FAGG laat onze redactie weten dat die inspectie al heeft plaatsgevonden en dat het verslag van de inspectie over enkele dagen wordt verwacht.

Normaal gezien beslist het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) vrijdag of het coronavaccin van AstraZeneca op de Europese markt toegelaten wordt. Het bedrijf vroeg pas op 12 januari een voorwaardelijke vergunning aan. 

De Europese Unie zou tot 400 miljoen dosissen geleverd kunnen krijgen. Ons land heeft ingetekend voor in totaal 7,7 miljoen dosissen. Daarmee is AstraZeneca een van de grootste leveranciers van coronavaccins. 

Bekijk hier het interview met Stefan De Keersmaecker (woordvoerder Europese Commissie) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen