Schip in Bevrijdingsdok Antwerpen mag niet meer uitvaren: "Bemanningsleden zijn al bijna 2 jaar aan boord"

In het Bevrijdingsdok in de haven van Antwerpen ligt een schip aan de ketting. Op het kolenschip zijn 2 Vietnamese bemanningsleden al 21 maanden aan boord en dat mag niet. Volgens de rederij is het moeilijk in coronatijden om hun personeel terug thuis te krijgen. "Ik vroeg aan één van de bemanningsleden of hij naar huis wilde gaan en hij knikte 'ja' en huilde", zegt Marc van Noten van de vakbond BTB op Radio 2 Antwerpen.

Bemanningsleden mogen normaal gezien maximum 11 maanden aan boord van een schip zijn. "In dit geval is dat eigenlijk maar 10 maanden volgens de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)", zegt van Noten. "En toch zitten ze er al bijna 2 jaar. Dat is onmenselijk. Je moet je maar eens voorstellen dat je al die tijd niets anders ziet dan water, want die mensen mogen ook niet zomaar overal van boord en hebben geen vrije tijd", vertelt de vakbondsman.

De 2 Vietnamese bemanningsleden die al die tijd aan boord waren zitten intussen niet meer op het schip. "Op dit moment zitten zij op hotel en wachten ze op hun vlucht terug naar Hanoi. De rest van de bemanning moet nog vervangen worden, anders mag het schip niet weg uit de haven van Antwerpen", zegt van Noten.

Meest gelezen