Foto: Hatzoloh

Antwerps ziekenhuis monitort Joodse covidpatiënten bij hen thuis: "Plotse toestroom op intensieve zorg vermijden"

Het Antwerpse Sint-Vincentiusziekenhuis gaat Joodse covidpatiënten thuis opvolgen. "In de Joodse gemeenschap worden zieken heel lang in eigen huis verzorgd. Dankzij de thuisopvolging willen we een plotse toestroom op intensieve zorg vermijden", zegt medisch directeur Kristiaan Deckers op Radio 2 Antwerpen.

De Antwerpse ziekenhuiskoepel GZA gaat nauw samenwerken met de vrijwilligersorganisatie Hatzoloh om Joodse covidpatiënten op te volgen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigt medisch directeur Kristiaan Deckers aan Radio 2 Antwerpen. "In de Joodse gemeenschap bestaat de traditie om zieken zo lang mogelijk thuis te verzorgen. We willen niet dat mensen wachten tot het heel erg is en dan pas naar ons komen. Zo kan er een een plotse toestroom ontstaan op de afdeling intensieve zorg , en dat willen we vermijden." 

We weten dat verschillende Joodse coronapatiënten er thuis erg aan toe zijn

Kristiaan Deckers, GZA-ziekenhuizen

Thuis monitoren

Het Sint-Vincentiusziekenhuis ligt pal in de Antwerpse wijken waar recent vier keer meer coronabesmettingen werden vastgesteld dan in de rest van de stad. "Het is geen tsunami op onze covidafdeling maar er blijven mensen uit de wijk via spoed binnendruppelen", zegt Deckers. "Maar we weten van de mensen van Hatzoloh dat er in de Joodse gemeenschap toch wel wat mensen zijn in minder goede toestand die nu thuis verzorgd worden. Zij zijn mogelijk op komst naar ons ziekenhuis", zegt Deckers.

De samenwerking koppelt de medische inzichten van GZA met de verankering van Hatzoloh. "Wij leveren een medische kit waarmee patiënten zelf een aantal parameters aan ons doorgeven. Dat is eigenlijk heel eenvoudig en betrouwbaar. We willen anticiperen op wat er kan komen", zegt Deckers in "Start Je Dag".

"Onze ambulancediensten werken al jaren samen met het Sint-Vincentiusziekenhuis", vult Samuel Markowitz van Hatzoloh aan. "Sinds de coronapandemie volgen we op vraag van huisartsen ook al covid-patiënten thuis op. Voor dit pilootproject met GZA zetten we graag die ervaring in."

"Meeste Joden lieten zich wél testen"

Uit de laatste cijfers bleek dat van de 6.500 inwoners uit de Joodse wijk er slechts 1.600 zich hadden aangemeld voor een coronatest op Spoor Oost. "Ik wil die cijfers graag nuanceren", zegt Markowitz. "Van die 6.500 zijn er grosso modo 5.000 Joodse mensen. Je moet rekenen dat er recent 1.000 van hen besmet zijn geraakt. Zij zaten dus in quarantaine en zijn de afgelopen 2 of 3 weken al getest. Zij vallen dus af."

"Dan zijn er op een school vorige week nog eens 800 mensen getest, deze week volgen nog 1.500 mensen op drie andere Joodse scholen. Dan blijven er grofweg 2.000 mensen over. Dat cijfer zet ik graag naast de 1.600 die op Spoor Oost langs gingen voor een coronatest. Dit toont aan dat de Joodse gemeenschap wel inzit met gezondheid en ook alert handelt", zegt Markowitz aan Radio 2 Antwerpen.  

Meest gelezen