Toegangspoort Nationaal Park in Eisden heet voortaan Terhills en wandelen in de natuur wordt gratis

Connecterra, op de grens van Maasmechelen en Dilsen-Stokkem, heet voortaan 'Terhills, Hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park'. Daarmee hopen de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en het  Regionaal Landschap Kempen en Maasland het vroegere mijnterrein van Eisden op de internationale kaart te zetten. Voortaan moet je ook niet meer betalen om er gaan te wandelen.

De Limburgse investeringsmaatschappij LRM is eigenaar van de Terhills-site, op het vroegere mijnterrein van Eisden. Tien jaar geleden werd daar 219 ha voormalig industrieterrein omgevormd tot 100 ha natuur en 119 ha recreatie.  De blikvangers zijn het Terhills Hotel, Terhills Cablepark en Elaisa Wellness. In de zomer komt daar het Terhills Resort bij, een duurzaam vakantiepark met 250 vakantievilla’s, beheerd door Center Parcs. Vlakbij liggen het merkendorp Maasmechelen Village, het cinemacomplex Euroscoop en de belevingsbakkerij The Bakery by Panerex. 

Eén van de mooiste panorama's

Van daaruit kan je ook vertrekken voor wandelingen door het Nationaal Park Hoge Kempen. Dat is het enige Nationaal Park in Vlaanderen, met 12.000 ha bos en heide verspreid over 10 gemeenten. Op en rond de vroegere mijnterrils van Eisden zijn ook prachtige wandelwegen aangelegd, van bovenuit geniet van één van de mooiste panorama's van Vlaanderen, onder meer op de plassen. Daar heeft ook de UHasselt een centrum voor klimaatonderzoek. 

Het samenspel tussen natuur, wetenschap en economie geeft de locatie internationale uitstraling en aantrekkingskracht. Daarom moest een oplossing gezocht worden voor de veelheid aan plaatsnamen en merken op de site. En zo hebben LRM en RLKM afgesproken om voortaan heel de site Terhills te noemen.

Voortaan gratis wandelen

Tegelijk wordt het toegangsgeld voor wandelaars op Terhills afgeschaft. Er is nog wel de mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage te storten en dat geld gaat integraal naar nieuwe vormen van natuurbeleving. Zo wordt de komende maanden een pontonbrug over de plas aangelegd die de bezoekers een unieke beleving zal verschaffen.

Meest gelezen