Paul D'Eer 2021

Unieke getijdenmolen in Rupelmonde kan na 8 jaar weer malen

In Rupelmonde, bij Kruibeke, staat de enige nog werkende getijdenmolen in de Benelux en de oudste nog werkende getijdenmolen van het Europese vasteland. De voorbije 8 jaar lag de molen wel zo goed als stil, omdat er geen getijde meer op de Vliet zat, en de molen dus geen vloedwater kreeg om te draaien. Met de bouw van een inwateringssluis in de Scheldedijk is dat probleem nu opgelost. Bij hoog water kan er weer water in de Vliet stromen.

Dankzij het Sigmaplan is niet alleen de omgeving van de Schelde beter beschermd tegen overstromingen, maar kan een uniek stukje erfgoed opnieuw in al zijn glorie functioneren. In Rupelmonde werd voor het Sigmaplan de waterkering (dijk) tussen de monding van de Vliet en de vroegere scheepswerf verhoogd. Meteen werd in de waterkering ook een inwateringssluis aangelegd die het Scheldewater bij hoog tij in de Vliet kan laten stromen. De bouw van de inwateringssluis zorgt ervoor dat er weer getijde zit op de Vliet, zij het nu op een gecontroleerde manier. Daardoor kan de unieke getijdenmolen van Rupelmonde weer gaan malen. 

(Lees voort onder de foto.)

De nieuwe inwateringssluis in de waterkering aan de Vliet in Rupelmonde
Paul D'Eer 2021

Een uniek stukje geschiedenis

Een getijdenmolen is een watermolen die wordt aangedreven door het tij. Bij vloed wordt een bassin gevuld en bij eb geleegd. Wanneer het water uit het bassin vloeit, stroomt het langs de molen en zet daarbij het waterrad in beweging. Deze eeuwenoude getijdenmolen werd tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw nog door een professionele molenaar gebruikt. Nu draait de molen vooral om toeristische en erfgoedredenen.

Nu de omgeving aanpakken

Samen met de waterkering is ook de omgeving al deels heringericht. Langs de Schelde werd een onverhard jaagpaadje verbreed en geasfalteerd. Dat biedt de vele fietsers in de regio een gloednieuwe verbinding tussen het veer Rupelmonde-Wintam en het dorp Rupelmonde enerzijds, en de Polders van Kruibeke anderzijds. De vroegere trage weg langsheen de Vliet zal voortaan voorbehouden blijven voor wandelaars.

De Sigmawerken vormen de eerste fase van een ruimere herinrichting van deze zone. Aquafin zal nog een leiding aanleggen om de getijdenmolen aan te sluiten op de riolering. De gemeente Kruibeke grijpt de verhoging van de Scheldedijk aan om het Mercatoreiland een facelift te geven. Daarnaast komt er nog een fiets- en wandelverbinding tussen de kofferdam en de wandeldijk over de Vliet. Een centrale zone op het eiland wordt voorzien voor lokale evenementen. Onder de imposante treurwilg wordt een ontmoetingsplaats met zitbanken ingericht. Tenslotte wordt de overige oppervlakte onthard en vervangen door gras. Deze werken zullen starten in de lente van dit jaar.  

zicht op het Mercatoreiland
kasto80

Meest gelezen