Nicolas Maeterlinck

Limburgse burgemeesters gaan niet massaal controleren aan de grens: "Steekproefgewijs kijken of mensen attest bij zich hebben"

Tot 1 maart mag je niet meer voor je plezier naar het buitenland. Voor mensen in de grensregio, zoals in heel wat Limburgse gemeenten, is er wel een iets soepelere regeling. Zij mogen bijvoorbeeld wel nog de grens over om naar de buurtwinkel of de apotheek te gaan. De Limburgse politie zal via steekproeven controleren of je de juiste documenten bij je hebt.

Vanaf vandaag mag je alleen nog de grens over voor een essentiële verplaatsing. Bijvoorbeeld om te werken of naar school te gaan, om een familielid te verzorgen, bij co-ouderschap of als je partner over de grens woont.  

Voor bewoners van de grensregio is het nieuwe reisverbod wel wat soepeler. Zij mogen nog altijd de grens over voor "dagdagelijkse en levensnoodzakelijke activiteiten zoals een bezoek aan de buurtwinkel of apotheker". Funshoppen over de grens of naar een shoppingcentrum trekken kan dan weer niet. Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik hoopt dat er toch nog wat meer duidelijkheid komt over wat wel en niet kan. "De vragen zullen vooral gaan over het winkelen", zegt hij, "mag een Nederlander hier komen tanken? Mag iemand die vlakbij de grens woont over de grens gaan winkelen?" 

Mag je de grens over wandelen ?

Voor recreatie mag je de grens niet meer over. Dus tijdens een wandeling de  grens oversteken mag in principe ook niet. Maar uit een rondvraag van Radio 2 Limburg bij de burgemeesters van grensgemeenten blijkt dat daar niet op gecontroleerd zal worden. Ondermeer Mark Vos, burgemeester van Riemst, beaamt dat. In zijn gemeente zijn er heel wat grensoverschrijdende wandelpaden.  Ook Kinrooi telt niet minder dan 30 grensovergangen. Wat dan weer niet mag is speciaal de grens oversteken om dan bijvoorbeeld in Nederland een wandel-of fietstocht te starten.

Zal de politie controleren ?

De politie zal op de invalswegen van en naar Nederland steekproefgewijs controles houden, om te checken waarom mensen de grens oversteken. Wie dat om een essentiële reden doet, moet daar een verklaring op eer voor invullen. Je vindt het formulier op de coronawebsite van de overheid.  Burgemeester van Riemst Mark Vos: "Op vraag van de minister van Binnenlandse Zaken gaat de politie controles houden, om te zien of de mensen het attest bij zich hebben als ze de grens over gaan.  Maar het is niet de bedoeling dat we de grens gaan afsluiten of blokkeren. Daar hebben we de mankracht ook niet voor."

 

Meest gelezen