Pixabay

Vogelspotten is hip door corona: “Mensen zoeken een uitdaging tijdens het wandelen”

Steeds meer mensen gaan in de natuur op zoek naar vogels en hun geluiden. Dat merkt ook vogelkenner Jan Rodts uit Gent. Hij bracht anderhalf jaar geleden een gids uit voor vogelaars, en zijn boek is nu al aan de 6e druk toe. “De uitgeverij had dit nooit verwacht”, klinkt het.

In september 2019 bracht natuurliefhebber Jan Rodts het boek “De slimste vogelgids – alle 192 broedvogels van België en Nederland” uit. De vogelgids is nu al aan de 6e druk toe. Het is de eerste keer dat uitgeverij Houtekiet zoiets meemaakt met een vogelgids: “Ik moest hen in het begin zelfs overtuigen om het boek uit te brengen”, lacht schrijver Jan Rodts. “Ik ben dan ook heel enthousiast en trots dat het zo goed gelezen wordt.”

Corona doet vogels spotten

Volgens Jan Rodts heeft het succes van zijn boek heel wat te maken met de coronapandemie. “De overheid heeft ons zeer strenge regels opgelegd en daardoor zijn mensen in de buurt wandelingen beginnen te maken. Voor veel mensen is gewoon wandelen niet voldoende. Ze zoeken een uitdaging, en die vinden sommigen in het kijken naar vogels”, legt Rodts uit.

“Vogels zijn de meest zichtbare wilde dieren in de natuur”, gaat Rodts verder. “Je ziet ze niet altijd, maar je hoort ze wel. Als je veel oefent, kan je aan het gefluit al snel herkennen welke soort zich in het bos bevindt.”

Van klein naar groot

“De slimste vogelgids” van Jan Rodts rangschikt alle broedvogels van België en Nederland van klein naar groot. “Elke soort krijgt in het boek een dubbele pagina”, legt Rodts uit. “De vogels worden aan de hand van 2 duidelijke foto’s voorgesteld en enkele fijne aanwijsstreepjes duiden de meest opvallende kenmerken aan.”

Dit weekend is het vogeltelweekend, wie weet komt zo’n vogelspotboek dan wel van pas!

kasto80

Meest gelezen